Från och med årsskiftet avbryts det samarbete som Crew Republic haft med öljätten AB Inbev sedan 2019. Münchenbryggeriet kommer därmed åter att distribuera sin öl på egen hand.

I september 2019 kom nyheten att världens största ölkoncern AB Inbev köper in sig i det Münchenbaserade craft-bryggeriet Crew Republic. Efter drygt två år har dock företagen gemensamt kommit överens om att avbryta sin relation och att Crew Republic köper tillbaka den minoritetsandel som AB Inbev har i bryggeriet. Crew Republics grundare Mario Hanel och Timm Schnigula ångrar dock inte att man en gång började samarbeta med AB Inbev, utan menar att det bidragit till att bryggeriet kunnat nå ut med sina öl utanför hemmamarknaden i München, uppger man i ett pressmeddelande som publiceras på About Drinks.

Timm Schnigula och Mario Hanel köper tillbaka den minoritetspost som AB Inbev har i Crew Republic (foto: Bernard Huber).

Från AB Inbevs sida heter det att Crew Republic är en pionjär på den tyska craft-scenen och att man uppskattar hängivenheten och kreativiteten hos grundarna. Samtidigt uppger man att valet att avbryta samarbetet grundar sig i en förändrad strategi, där man istället kommer att fokusera på andra marknadssegment.

Crew Republic startade som ett hemmaprojekt 2011. I början bryggde man sina öl på licens hos Hohentanner Schlossbrauerei, som finns cirka 85 kilometer nordost om München. Det gjorde man fram till det att humleföretaget Barth-Haas Group förvärvade en minoritetspost och hjälpte till att finansiera ett eget bryggeri i Münchenförorten Unterschleissheim, där man haft sin hemvist sedan 2015. Förra året utsågs bryggeriets Drunken Sailor till världens bästa IPA vid World Beer Awards.

Anheuser-Busch Inbev Deutschland är ett dotterbolag till världens största bryggerikoncern. Med varumärken som Becks, Franziskaner, Spaten, Löwenbräu och Corona är man i dag den näst största bryggerigruppen på den tyska marknaden. AB Inbev sysselsätter cirka 2 300 personer på fyra orter i Tyskland. Huvudkontoret ligger i Bremen.