Tre av Tysklands ledande veteölsbryggerier har presenterat en ny kvalitetsstämpel som särskiljer deras speciella tvåstegsprocess från konventionell veteölsbryggning.

Det är de bayerska familjeägda veteölsbryggerierna Schneider Weisse, Privatbrauerei Erdinger och Brauerei Gebrüder Maisel som enats om kvalitetsstämpeln ”Bayerische Edelreifung” för öl som är bryggda med en traditionell jäsningsprocess i två steg. Metoden går ut på att ölen, efter att ha jäst en första gång, lagras med ny jäst och vört i upp till tre veckor. Under den tiden sker en andra jäsningsprocess, vilket ger ölen sin distinkta smak och en fin kolsyrehalt. Ölen pastöriseras inte heller innan buteljering, eftersom det kan ha en negativ effekt på ölens smak.

Jeff Maisel (Brauerei Gebrüder Maisel), Werner Brombach (Erdinger) och Georg Schneider (Schneider Weisse) står bakom den nya kvalitetsstämpeln.
(Foto: Servicebüro Bayerische Edelreifung)

Enligt Jeff Maisel på Brauerei Gebrüder Maisel är det kärleken till veteölet som gör att man nu tagit initiativ till kvalitetsstämpeln. Med höga kvalitetskrav kan bryggerierna upprätthålla hög standard och konkurrenskraft även i framtiden. Schneider Weisses ägare Georg Schneider tillägger att han från sin farfars farfar inte bara fått passionen för veteöl, utan också en beslutsamhet om att bevara en del av den bayerska kulturen. Kvalitetsstämpeln får användas av andra bryggerier som använder samma jäsningsprocess och har samma bakgrund och värderingar som den tre initiativtagarna.