Det nya året är fortfarande i sin linda och alla bär vi på stora förhoppningar, önskemål och planer. De tyska bryggerierna har lite olika förväntningar på år 2020, men hoppas alla så klart på en ljus framtid.

Den tyska branschtidningen Getränke Zeitung har frågat ett antal tyska bryggerier om deras önskemål och förhoppningar för det nya året. Warsteiner har många projekt på gång under året. Redan i februari väntar spännande tider, då man lanserar den nya produkten Brewers Gold. Bryggeriet hoppas med detta skapa sig en position på den växande marknaden för specialöl. Dessutom ser man gärna att det går bra för Tyskland i sommarens fotbolls-EM, eftersom det borgar för mer ölförsäljning. Bryggeriets talesperson Christian Gieselmann håller också en tumme för Holland, som också det är en viktig marknad.

År 2020 har precis börjat och förväntningarna är höga hos de tyska bryggerierna (foto: DBB).

Jeff Maisel på Brauerei Gebr. Maisel vill se fler samarbeten med sina bryggarkollegor, för att på så sätt snabbare kunna möta kommande utmaningar. Ett bryggeri som Maisel redan samarbetar med är Erdinger Weissbräu. Marknads- och försäljningschefen Josef Westermeier säger att han hoppas att de stora bryggerikoncernerna inte ger sig in i några priskrig, utan snarare återupprättar ölets värde som livsmedel. Han vill också se handeln som en partner till de tyska bryggerierna och att de tillsammans kan skapa mer värde.

Radeberger Gruppe är Birte Kleppien presstalesperson. Hon ser spännande tider framför sig och berättar att bryggeriet för diskussioner med flera konkurrenter, branschkollegor och leverantörer, något som tidigare har varit otänkbart. På C. & A. Veltins är det Ulrich Biene som sköter kontakten med media. Han menar att lugn är en styrka, särskilt för den traditionella bryggeriindustrin. Att hålla huvudet kallt och inte få storhetsvansinne och samtidigt vara nära kunderna kommer att vara ett vinnande koncept under året, tror han.

Axel Dahm, talespersonBitburger Braugruppe, hoppas bland annat på en lång och vacker sommar och en bra utveckling för ölbranschen. Dessutom önskar han sig framgång för företaget och de beslut som fattas. För hur mycket man än planerar och håller koll på marknaden, så är framgång alltid beroende av lite tur också.