Framtiden ter sig allt mer osäker för många tyska bryggerier. Försäljningen rasar när restauranger och barer tvingas hålla stängt under coronautbrottet.

Tysklands cirka 1 500 bryggerier är starkt påverkade av coronakrisen, säger det tyska bryggarförbundets (Deutschen Brauer-Bund) vd Holger Eichele till tidningen Bild. Han menar att landets bryggerier sitter i en båt som börjar få allt starkare slagsida. Tiotusentals evenemang har ställts in, inklusive sommarens fotbolls-EM och mängder av matcher i Bundesliga. Som om det inte vore nog har även exporten mer eller mindre stannat av.

Tomma ölträdgårdar och restauranger gör det svårt för bryggerinäringen (foto: theolounge.blog).

Holger Eichele fruktar nu en våg av bryggerikonkurser och hoppas på hjälp från den tyska staten. Han säger att läget är akut för de mindre och medelstora bryggerierna och tror att många kommer att gå under utan stöd. Det som behövs är nödhjälp i form av ovillkorliga statliga subventioner för att motverka hotet av överhängande bankrutter inom mat- och dryckesnäringen. Om dessa företag inte räddas nu kommer många av dem att försvinna för alltid, menar Eichele.

Det första offret har redan skördats i form av det 400 år gamla bayerska familjebryggeriet Wernecker Brauerei, som i slutet av mars meddelade att man slår igen portarna. En ljusglimt är i alla fall att det i dagsläget inte råder någon brist på humle och malt, trots att humleodlarna gått ut och varnat för kommande brist på arbetskraft. Holger Eichele menar att logistikkedjorna är stabila och att det än så länge inte är några problem att förse Tysklands livsmedels- och dryckeshandlare med varor.