Efter att ha överlevt två världskrig, svält och flera ekonomiska kriser blev det till sist coronaviruset som blev Wernecker Brauereis fall. De restriktioner som viruset medfört tvingar det drygt 400 år gamla familjebryggeriet att stänga för alltid.

Wernecker Brauerei i Niederfranken producerar cirka 20 000 hektoliter öl varje år. Det mesta av detta säljs via bryggeriets egna restauranger eller på någon av sommarhalvårets festivaler. Särskilt beroende är man av en bra ”utomhussäsong” med många gäster i bryggeriets Biergarten. Coronakrisen innebär dock ett totalstopp för dessa aktiviteter, vilket medför att Wernecker inte längre har några direkta intäktskällor. Situationen underlättas givetvis inte av att det i dagsläget inte går att säga hur länge krisen kommer att pågå.

Wernecker Brauerei har snart levererat sin sista öl (foto: Wernecker Brauerei).

Bryggeriet har visserligen sökt ekonomiskt stöd från staten, men det kommer inte ens att täcka lönerna till de femton anställda. Exakt vilka villkor som gäller för att få statligt stöd är inte heller riktigt klart, säger Christine Lang från ägarfamiljen till facktidningen Inside Getränke. Hon tror att den pågående coronakrisen kommer att gå hårt åt bryggerinäringen, där många kommer att förlora marknadsandelar, uppbyggt kapital och kanske till och med tvingas lägga ner. Detsamma gäller för övrigt många restauranger.

Grunden till Wernecker Brauerei lades redan 1617 och bryggeriet har ägts av familjen Lang sedan 1861. Christine och Andreas Lang var redo att ta över verksamheten efter sin far Hans Jörg Lang, men nu blir det inte så. Den 30 september i år är det datum då bryggeriet enligt planerna stänger sina portar för evigt. De senaste tre åren har Wernecker kämpat sig tillbaka ekonomiskt och hade flera evenemang inplanerade under 2020. Nu har coronaviruset satt käppar i hjulet, säger Hans Jörg Lang, som menar att familjen har tröttnat och inte tänker ge sig in i någon ny kamp för tillvaron.