På grund av coronakrisen blir det ingen Oktoberfest i München i år. Det meddelade stadens borgmästare Dieter Reiter och Bayerns ministerpresident Markus Söder under en presskonferens på tisdagsmorgonen.

Det som många redan anat är nu bekräftat: Världens största ölfestival ställs in i år. Frågan har diskuterats sedan coronapandemin var ett faktum i mars. Oktoberfest har cirka sex miljoner besökare från hela världen varje år och det är omöjligt att hålla några större avstånd till varandra i det begränsade festivalområdet. Det går inte heller att arbeta med ansiktsmask, något som nu blivit krav i Bayern. Ett förslag om att arrangera en mindre festival endast för Münchenborna har inte heller vunnit gehör.

Coronapandemin sätter stopp för årets Oktoberfest (foto: München Tourismus/Tommy Lösch).

Dagens beslut kommer inte som någon överraskning. I mars meddelade borgmästare Reiter att ett slutgiltigt beslut skulle komma senast i juni, eftersom man normalt börjar bygga festtälten på Theresienwiese i juli. Två veckor senare var beskedet att frågan skulle avgöras i maj, men i förra veckan sa Dieter Reiter och Markus Söder att beslutet snarare kommer i slutet av april. Detta var efter beskedet från den bayerska förbundsregeringen att alla större evenemang ställs in till och med slutet av augusti. Att Oktoberfest ställs in innebär en ekonomisk smäll för staden München, som brukar få ett tillskott i kassan på cirka 1,2 miljarder euro tack vare festivalen. Årets Oktoberfest var planerad att äga rum mellan den 19 september och 4 oktober.