Bayerns finansminister Hubert Aiwanger föreslår att det i år ska arrangeras en friluftsvariant av Oktoberfest. Den kommer i så fall att ersätta Münchens traditionella folkfest, som ställts in på grund av coronapandemin.

Redan i april kom beskedet att årets Oktoberfest i München ställs in på grund av coronakrisen. Förslaget från Bayerns finansminister innebär att det som alternativ anordnas en variant helt i det fria, utan överfyllda öltält med dålig luft. Besökarna ska i stället, likt i en bayersk ölträdgård, placeras på lagom avstånd från varandra på långbänkar ute i friska luften. ”Det blir en ölfestival utan tält, barer och trängsel. Bara en ölträdgård med musik i bakgrunden”, säger Hubert Aiwanger enligt branschtidningen Inside Getränke.

En utomhusvariant av Oktoberfest kan ersätta den traditionella tältfesten (foto: Bayerischer Brauerbund).

För att undvika stora folksamlingar kan antalet besökare begränsas på samma sätt som man redan nu gör i de bayerska ölträdgårdarna. Enligt Aiwanger kommer ett sådant arrangemang säkert upplevas som trevligare för många. Skulle det komma en regnskur finns det alltid parasoller, menar han. Eftersom vädret i München kan vara lite osäkert i månadsskiftet september-oktober, med regn och kyla, är förslaget att tidigarelägga festligheterna och ha dem redan i början av september.

Idén uppskattas av Michael Käfer, som driver festtältet Käfers Wiesn-Schänke. Till Abendzeitung München säger han att det är positivt att ansträngningar görs för att stödja krögarna och ser gärna att ölträdgårdarna sprids ut över hela München under de två veckor som evenemanget planeras pågå.