Krombacher kommer i framtiden sälja öl från Starnberger Brauhaus. Det står klart sedan öljättens ägarfamilj köpt en minoritetspost i det bayerska bryggeriet som nu expanderar verksamheten.

Starnberger Brauhaus startade sin verksamhet så sent som 2016 och fokuserar på bayerska ölspecialiteter. Trots att man redan utökat verksamheten tre gånger, kan man inte möta den höga efterfrågan på bryggeriets öl. Förra veckan togs därför det första spadtaget för ett nytt bryggeri på andra sidan Starnbergsjön i samhället Feldafing. Planen är att det nya bryggeriet ska stå klart till sommaren 2021 och att produktionskapaciteten då kommer att vara tio gånger större än i dag.

Starnberger och dess ägare Florian Schuh satsar stort på framtiden (foto: Arlet Ulfers/Süddeutsche Zeitung).

Investeringen i det nya bryggeriet beräknas ligga på cirka tio miljoner euro. För att klara den kostnaden och för att kunna möta efterfrågan nationellt, har Starnbergers ägare tagit in Krombachers ägarfamilj Schadeberg som investerare och minoritetsägare. De två aktörerna har också kommit överens om ett partnerskap kring försäljningen av Starnbergers öl, som i dag huvudsakligen bara säljs i Bayern. Genom samarbetet med Krombacher kommer det nu kunna distribueras över hela Tyskland.

Krombacher grundades officiellt 1803, även om ett bryggeri i stadsdelen Krombach i Kreutztal, Nordrhein-Westfalen omnämns redan på 1300-talet. I dag är bryggeriet ett av Tysklands största privatägda bryggerier. Krombacher äger också distributionsrättigheterna till Schweppes, Orangina, Vitamalz och Dr Pepper i Tyskland och Österrike.