Bitburger Braugruppe säljer Wernesgrüner Brauerei till Carlsberg Deutschland. Ägarbytet kommer att ske den 1 januari 2021.

Wernersgrüner Brauerei har varit i Bitburger Braugruppes ägo sedan 2002. Men från årsskiftet tas bryggeriet alltså över till Carlsberg Deutschland, som en del av en strategisk omstrukturering av Bitburger. I förhandlingarna framhölls vikten av att hitta en ägare som var beredd att ta sig an en långsiktig utveckling av Wernesgrüner. Innan affären helt är i hamn ska den dock granskas av Tysklands konkurrensmyndighet, Bundeskartellamt, varför partnerna kommit överens om att ännu inte avslöja köpeskillingen eller ytterligare detaljer i köpeavtalet, skriver Getränke Zeitung.

Från årsskiftet tar Carlsberg över Wernesgrüner Brauerei (foto: Carlsberg Deutschland).

Från Bitburgers sida är man nöjda med att det blir Carlsberg som tar över bryggeriet och dessutom vill utöka verksamheten i sachsiska Wernesgrün. Avyttringen möjliggör i stället en satsning på Bitburgers schwarzbierbryggeri Köstritzer samt marknadsföring och distribution av dess öl i den östra delen av Tyskland, säger Bitburgers talesman Axel Dahm. Carlsberg är å sin sida glada att ta över ett traditionellt ölmärke som en del av sin tillväxtstrategi. Vid sidan av Wernesgrün har sedan tidigare Hamburg (Holsten) och Lübz (Lübzer) centrala roller i att stärka Carlsbergs närvaro i norra och östra Tyskland, säger Carlsberg Deutschlands vd Sebastian Holtz.

Wernesgrüner Brauerei grundades redan 1436 och är ett av världens äldsta bryggerier. För närvarande marknadsför bryggeriet sex olika ölvarianter: Wernesgrüner Pils Legende, Wernesgrüner Landbier 1436, Wernesgrüner Alkoholfrei, Wernesgrüner Radler, Wernesgrüner Naturtrüb Radler och Wernesgrüner Naturtrüb Radler Alkoholfrei.