Coronarestriktioner och nedstängningar av restauranger och barer drar ner Warsteiners resultat för 2020. Trots att året började bra minskar försäljningen med 16,2 procent globalt.

Om man bara ser till försäljningen i Tyskland så minskade den med 17,4 procent 2020, jämfört med året innan. Här minskade även butiksförsäljningen av Warsteiner Premium Pilsener, som fick högre pris i slutet av 2019. En annan stor anledning till Warsteiners dystra fjolårsresultat är inställda festivaler, konserter och stora evenemang som fotbolls-EM. Som Tysklands största exporterande bryggeri har man också drabbats hårt av nedstängningar på viktiga marknader som Italien, Frankrike och Asien.

Warsteiners försäljning backar rejält under 2020 (foto: Warsteiner).

Warsteiners totala export minskade dock ”bara” med 11,8 procent under fjolåret. Trots att försäljningen minskade på nyckelmarknaderna, gick den desto bättre i länder som Ryssland, USA, Nederländerna och de baltiska staterna. Den minskade försäljningen till restauranger i USA vägdes upp av att Warsteiners flasköl började säljas av flera stora livsmedelskedjor. I Nederländerna blev lanseringen av returbackar en succé. Utöver detta har Warsteiner även tagit marknadsandelar inom det alkoholfria segmentet.

De omfattande coronarestriktioner som infördes i Tyskland i början av året, talar för att även 2021 blir ett prövningarnas år för hela den tyska bryggerinäringen. Warsteiners marknadschef Christian Gieselmann tror att det tar ett tag innan allt återgår till det normala och branschens försäljningssiffror kommer upp tidigare nivåer. Under tiden kommer Warsteiner arbeta med att stärka sin produktutveckling och den internationella strategin. Bland annat kommer man lansera Warsteiner Brewers Gold internationellt samt flera nya alkoholfria produkter.

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck, Weissenburg och Paderborner Brauerei. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.