Coronapandemin gör 2020 till ett av de sämsta åren någonsin för den tyska bryggerinäringen. Försäljningen för de femton största ölmärkena minskade med nästan 1,5 miljoner hektoliter, vilket motsvarar ett tapp på 4,2 procent från året innan.

Det är Inside Getränke som har sammanställt resultaten för de femton tyska ölmärken som sålde över en miljon hektoliter 2020. Sämst gick det för de bryggerier som sedan tidigare kämpar med fallande försäljning. Under coronaåret 2020 hör dock även de märken som huvudsakligen säljs via restauranger och pubar till förlorarna. För vissa bryggerier minskade fatölsförsäljningen med mellan femtio och sextio procent. De ölmärken med störst andel fatölsförsäljning, och som därmed förlorade mest, är i fallande ordning Bitburger, Paulaner, Krombacher, Veltins och Warsteiner.

Minskad fatölsförsäljning under fjolåret slår hårt mot de tyska bryggeriernas resultat (foto: Shutterstock).

Det märke som det gick sämst för var alltså Warsteiner, som minskade sin försäljning med 16,2 procent. Bryggeriet har brottats med fallande siffror ända sedan toppåret 1994, då man sålde över sex miljoner hektoliter öl. Förra året hamnade man för första gången på fyrtio år under två miljoner sålda hektoliter. En annan stor förlorare är Paulaner, som inte bara behövde hantera en inställd Oktoberfest, utan även drabbades extra hårt av nedstängda restauranger och pubar. 2020 slutade med ett minus på 13,2 procent.

Bättre gick det för de märken som huvudsakligen säljs via livsmedelsaffärer och dryckeshandlare. Allra bäst gick det något överraskande för Mönchshof, som tillhör Paulaner Gruppe. Bryggeriet ökade sin försäljning med 190 000 hektoliter (+19,8 procent) och sålde för första gången över en miljon hektoliter öl. Även Radeberger-ägda Ur-Krostitzer hade ett bra 2020 och ökade sin försäljning med 11,3 procent eller 135 000 hektoliter. Jever, ett annat av Radebergers märken, gjorde också ett bra år och stannade på plus 3,5 procent (+42 000 hektoliter). Münchenbryggeriet Augustiner hade ett varierande 2020, där fatölsförsäljningen minskade med hela 59 procent. Detta kunde man dock mer än väl kompensera för med en ökad flaskölsförsäljning, vilket sammanlagt gjorde att man stannade på plus 2,6 procent (+43 000 hektoliter).