Den 27 april kommer det lite nytt i Systembolagets tillfälliga sortiment igen. Vänner av tysk kvalitetsöl har verkligen något att se fram emot denna gång.

Som vi lärt oss genom åren står det klassiska namnet Ayinger för hög kvalitet. Tisdagen den 27 april är det dags för nästa högtidsstund för alla älskare av tysk öl av bästa klass. Då släpper Systembolaget nämligen det ofiltrerade, ljusa och mångfaldigt prisbelönta veteölet Ayinger Bräuweisse.

I tisdagens nyhetssläpp vankas det en höjdare för alla älskare av tysk öl (foto: Ayinger).

Vana veteölsdrickare kommer att känna igen mycket i detta öl. Banan, ljust bröd och citrusfrukter präglar såväl doft som smak. Här finns även en märkbar sötma, kryddighet och den för stilen utmärkande jästkaraktären. Den påtagliga kolsyran bidrar till en champagneliknande känsla i munnen och ger ölet en uppiggande friskhet.

Privatbrauerei Ayinger hittar vi naturligt nog i orten Aying, som ligger cirka 2,5 mil från den bayerska huvudstaden München. Bryggeriet startades 1878 av Johann Liebhard och är än i dag familjeägt; dagens ägarfamilj, Inselkammer, har ägt bryggeriet sedan 1932. I dag bryggs cirka 140 000 hektoliter öl om året, varav ungefär tio procent går på export till framför allt USA, Italien och övriga Europa.

Fakta Ayinger Bräuweisse
Stil: Hefeweizen
Alkoholhalt:  5,1 %
Stamvörtstyrka: 11,8 %
Producent: Privatbrauerei Aying
Leverantör: Brill & Co
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 30 000 st.

Fotnot: Sedan inlägget publicerades första gången har släppet av detta öl flyttats. Datumet i texten är ändrat.