Tisdagen den 27 april är det köpläge för den som vill njuta av något av det bästa Tyskland har att erbjuda. Det tillfälliga sortimentet bjuder då på en riktig höjdare från Münchentrakten tillsammans med ett framflyttat släpp av ett annat tyskt toppöl.

Den 27 april kan vi äntligen lägga vantarna på den uppskjutna Bräuweisse från Ayinger, vilket vi tidigare skrivit om. Samtidigt släpps en annan bayersk höjdare från ett mångfaldigt prisbelönt bryggeri – Klosterbrauerei Andechs. Det handlar om deras maffiga Bergbock Hell, som många bockölsälskare håller mycket högt. Det rör sig alltså om ett ljust bocköl, som bjuder på det mesta man kan förvänta sig av stilen. Här finns doft av malt, bröd och gräs. De två förstnämnda återkommer i smaken, som kompletteras med en trevlig honungssötma och ett litet humlesting på slutet. Den ljusa färgen till trots finns här en kraftfull kropp, som fyller munnen och lirar fint med alkoholhaltens skönt värmande känsla. Så passa på att få med er ett stycke bayersk bryggarkonst på tisdag!

Andechs Bergbock Hell uppskattas av många bockölsälskare (foto: Olutkellari).

Klosterbrauerei Andechs hittar vi ungefär fyra mil från München i södra Bayern. Munkar har bryggt öl på platsen sedan åtminstone 1458, då man fick bryggerirättigheter av Albrecht III. I början av 1800-talet var bryggeriverksamheten klostrets största intäktskälla. 1803 avkristnades dock klostret och kom senare att tillhöra den bayerska kungen Ludwig I. 1850 togs det dock över av benediktinerorden, som driver klostret än i dag. Årsproduktionen ligger på cirka 100 000 hektoliter. Sedan 2003 har munkorden investerat ungefär 30 miljoner euro i bryggeriet.

Fakta Andechser Bergbock Hell
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt:  6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %
Beska: 19,4 IBU
Producent: Klosterbrauerei Andechs
Leverantör: Cask Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.