Coronapandemi och bryggerikris skrämmer inte Berliner Berg. Efter vissa förseningar öppnade man den 20 maj dörrarna till sitt nybyggda bryggeri i Berlinstadsdelen Neukölln.

Sedan det första spadtaget togs i juni 2020 har 35 ton stål monterats samman på Treptower Strasse i Neukölln. Resultatet är en 600 kvadratmeter stor byggnad, där hantverksbryggeriet Berliner Berg har möjlighet att brygga 10 000 hektoliter öl varje år. Vid sidan av det toppmoderna bryggverket är bryggmästaren Thorsten Vullriede extra stolt över humlegivaren, som gör att man kan tillsätta hela humlekottar i brygderna för att ge dem extra fulländade och varierande smaker.

Berliner Bergs ledartrio Robin Weber, Uli Erxleben och Michéle Hengst skålar för det nyinvigda bryggeriet med stadsdelsordförande Martin Hikel (foto: Berliner Berg).

Berliner Berg har också byggt en liten bar i trädgården utanför bryggeribyggnaden. Här kommer Berlins ölälskare inom kort kunna avnjuta färsk öl från fat och samtidigt få en inblick i bryggeriet. Till Meininger Craft säger bryggeriets vd Michéle Hengst att det är en dröm som går i uppfyllelse att få öppna ett nytt bryggeri i centrala Berlin. Hon lägger till att bryggeriet nu inleder en ny spännande fas, under vilken man ska rota sig ordentligt i Neukölln.

Berliner Berg grundades 2015 av fyra ölentusiaster som ville upprätthålla tysk bryggartradition och samtidigt återupprätta hantverksbryggandet i Berlin, en stad som en gång var hemvist för dussintals småbryggerier. Detta gör man genom att brygga traditionella tyska ölstilar och kombinera dessa med moderna och kreativa stilar från andra delar av världen. I standardsortimentet ingår en pilsner, en pale ale, en bayersk lager och en IPA. Dessutom gör man en variant på Berlinspecialiteten berliner weisse samt diverse andra specialbrygder.