I juni kom uppgifter i tysk press om att Bundeswehr använt sina lastflygplan för att transportera 65 000 burkar öl samt annan alkohol från Afghanistan till Tyskland. Nu visar nya uppgifter att detta inte stämmer.

Sedan nyheten om att tyska försvarsmakten Bundeswehr ”evakuerar” öl och annan alkohol från Afghanistan har debattens vågor gått höga i sociala medier. Det har till och med förekommit anklagelser om att människor i nöd har nekats plats i flygplanen för att ge plats åt ölburkar. Detta stämmer dock inte enligt nya uppgifter till tyska medier, bland annat TZ.de.

Ingen öl har transporterats ut från Afghanistan av Bundeswehr uppger talespersoner för den tyska försvarsmakten (foto: DPA/DAPD).

En talesperson för den tyska styrkan i Afghanistan uppger att Bundeswehr aldrig tagit med sig någon last med öl eller andra alkoholhaltiga drycker. Det var istället ett civilt företag som hämtade upp alkoholen och transporterade den på lastbilar till ett angränsade land, där den sedan såldes. Bundeswehr har inte vid något tillfälle använt sina egna transportmedel för att föra ut alkohol från Afghanistan till Tyskland, vare sig via land eller luften, uppger samma källa. Denna uppgift har även bekräftats av en pressekreterare på det tyska försvarsministeriet.

På sin webbplats skriver Bundeswehr att den normala rutinen är att man inte tar med sig icke-militär utrustning från insatser, utan att dessa säljs lokalt. Anledningen till att det blev så mycket öl över beror till stor del på ett avsteg från den så kallade tvåburksregeln. Den säger att alla tyska soldater har rätt att dricka två 33-centilitersburkar öl varje dag om situationen så tillåter. Den 1 maj drogs dock detta in eftersom säkerhetsläget på platsen hade förvärrats.