Världens bästa lager bryggs av Karlsberg Brauerei i Homburg. Det står klart sedan deras Naturtrübes Kellerbier vann titeln vid årets World Beer Awards i London.

Det går bra nu för Homburgbryggeriet Karlsberg Brauerei. För en tid sedan blev deras Starkes Bock utsedd till Tysklands bästa bocköl vid Meininger International Craft Beer Award. Nu tar man hem nästa stora pris sedan Karlsberg Naturtrübes Kellerbier utsetts till världens bästa lager vid årets World Beer Awards, som avgjordes i London i mitten av september. I finalen kunde det ofiltrerade ölet ta hem förstapriset framför en rad konkurrenter från Holland, Kanada, Chile, Japan, Litauen, Brasilien, Tjeckien och Ryssland. Redan tidigare hade juryn utsett ölet till vinnare i kategorin ”Zwickel/ljus kellerbier”.

Karlsberg Naturtrübes Kellerbier har utsetts till världens bästa lager (foto: Karlsberg Brauerei).

Som om detta inte vore nog får Karlsberg dessutom pris som vinnare av kategorin ”Smaksatt öl alkoholfritt/låg alkohol” för sin Karlsberg Grapefruit Alkoholfrei. Redan i augusti tog denna dryck hem titeln som Tysklands bästa ölblandning. I World Beer Awards avgörande blindprovning övertygades juryn att dessutom utse Karlsbergs bidrag till världens bästa framför tävlande från Belgien, Kanada, Tjeckien, Spanien, Schweiz, Storbritannien och USA.

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.

World Beer Awards är en global utmärkelse som sedan 2007 delats ut av det brittiska förlaget Paragraph Publishing. Priset premierar de bästa ölen bland internationellt erkända ölstilar. Förutom att belöna världens bästa öl, är syftet att lyfta fram dem till konsumenter och handlare världen över. Till årets tävling var drygt 2 200 öl från ett femtiotal länder anmälda. En expertjury fick göra blindtester av alla öl för att bedöma deras smak, doft och utseende.