Trots att den tyska bryggerinäringen har kämpat mot coronpandemi och fallande ölförsäljning så har det inte gått någon nöd på landets bryggarfamiljer. Alla de stora öldynastierna har sett sina förmögenheter växa, enligt en lista över Tysklands 500 rikaste företagarfamiljer.

Det är tidningen Manager Magazin som har sammanställt årets rankinglista över Tysklands rikaste näringsidkare. Samtliga stora bryggarfamiljer har ökat sina förmögenheter, även om intäkterna till stor del kommer från andra verksamheter än just ölbryggning.

Trots tuffa tider har Tysklands bryggarfamiljer sett sina förmögenheter växa (foto: Istock/Nikada Alfexe).

Tysklands rikaste bryggarfamilj är den del av familjen Oetker som kretsar kring Richard och Philip Oetker samt Rudolf Louis Schweitzer, Markus von Luttitz och Ludwig Graf Douglas. De får dock finna sig att tappa drygt tjugo placeringar på den totala topplistan, från plats 20 förra året till plats 44 i år. Deras totala förmögenhet uppskattas till cirka 4,5 miljarder euro. I familjens ägo finns bland annat bryggerikoncernen Radeberger Gruppe med rikstäckande varumärken som Radeberger, Jever och Schöfferhofer, men även lokala bryggerier i exempelvis Dortmund och Berlin.

Den andra halvan av Oetker-familjen, med Alfred, Carl Ferdinand och Julia Oetker, återfinns först på plats 61 på Manager Magazins lista med en förmögenhet som uppskattas till 3,5 miljarder euro. Efter en tidigare delning av familjeföretaget kretsar deras dryckesverksamhet i dag främst kring tillverkaren av mousserande vin Henkell Freixenet samt Wodka Gorbatschow.

Trea bland ölbryggarna och på plats 66 totalt återfinns Alexandra Schörghuber, som ökade sin förmögenhet från 3 till 3,4 miljarder euro. I hennes ägo finns Münchenbaserade Paulaner Brauereigruppe med varumärken som Paulaner, Hacker-Pschorr och Fürstenberg samt delägarskap i Kulmbacher Gruppe. En stor del av förmögenheten kommer också från fastigheter och stora byggprojekt i München och på andra ställen.

Familjen Sedlmayr återfinns på plats 83 med en förmögenhet på 2,4 miljarder euro – 0,2 miljarder mer än 2020. De tidigare ägarna av Spaten Franziskaner har profiterat på lukrativa avtal med bryggeriernas nuvarande ägare AB Inbev, som bland annat hyr bryggeribyggnaderna på Marsstrasse av familjen Sedlmayr. Hyran tiodubblades förra året från 600 000 euro till sex miljoner.

Ägarna bakom Krombacher har genom att öka sin förmögenhet med tio procent till 2,2 miljarder euro lyckats hoppa upp fem placeringar på listan, från plats 95 till plats 90. Syskonen Petra och Bernhard Schadeberg har investerat sina intäkter från bryggeriverksamheten på flera olika sätt, bland annat i maskintillverkaren Krones. Men syskonen har också investerat i verksamheter långt från ölnäringen, bland annat i producenter av medicinsk cannabis

Till sist har familjerna bakom Bitburger Brauguppe, Simon och Niewodniczanski, också investerat tungt i branscher utanför bryggerisfären, bland annat återvinning av spillolja, leksaker och tandläkarutrustning. Resultaten har inte låtit vänta på sig. Trots att bryggeriverksamheten har tappat mark under pandemin, har familjernas förmögenhet vuxit från 0,8 till 1 miljard euro.