Ryktena började cirkulera redan i maj. Nu står det klart att den tyska livsmedelskoncernen Oetker Gruppe delas upp i två separata och oberoende delar. I den ena ingår bryggerikoncernen Radeberger Gruppe.

Delningen av Oetker Gruppe innebär att Tysklands största bryggerikoncern Radeberger Gruppe och världens största tillverkare av mousserande vin, Henkell Freixnet, i framtiden kommer att ha olika ägare. Delningen är en följd av att två falanger inom ägarfamiljen Oetker inte kan komma överens om hur koncernen ska drivas. Ett avtal om att dela verksamheten i två delar har undertecknats och kommer att träda i kraft senare i år, skriver Inside Beer.

Avtalet innebär att de fem halvsyskonen från Rudolf-August Oetkers två första äktenskap, Richard Oetker, Rudolf Louis Schweizer, Philip Oetker, Markus von Luttitz och Ludwig Graf Douglas kommer att behålla ägandet över huvudbolaget Dr. August Oetker KG samt Radeberger Gruppe med dotterbolag inom distribution och återförsäljning. Dessutom fortsätter man att äga bolagen Conditorei Coppenrath & Wiese, Oetker Digital GmbH, Oetker Daten- und Informationsverarbeitung, hotellen Brenner‘s Park Hotel i Baden-Baden och Hôtel du Cap-Eden-Roc i Antibes samt ett antal mindre bolag.

Det är nu klart att Radebergergs ägarbolag Oetker Gruppe delas upp i två separata bolag (foto: Oetker Gruppe).

De tre yngre syskonen från Rudolf-August Oetkers tredje äktenskap, Alfred Oetker, Carl Ferdinand Oetker och Julia Johanna Oetker, kommer i sin tur att äga det nystartade holdingbolaget Geschwister Oetker Beteiligungen KG. Detta omfattar bolag som Henkell Freixnet, Martin Braun Backmittel und Essenzen, Chemische Fabrik Budenheim, Atlantic Forfaiterungs AG samt hotellverksamheten Oetker Hotel Management Company med hotellen Hôtel Le Bristol i Paris och Château du Domain St. Martin i Venedig.

Enligt uppgifter kommer delningen inte att påverka någon av de cirka 36 000 anställda i de runt 400 olika bolagen i Oetker Gruppe. Albert Christmann, som tidigare var vd för Radeberger Gruppe och numera en del av ledningsgruppen för Dr. August Oetker KG, kommer enligt samma uppgifter att vara kvar i sin nuvarande roll. Oetker Gruppe bildades 1891 av August Oetker den äldre och har sitt säte i Bielefeld. Den årliga omsättningen för de fem affärsområdena ligger på drygt 7,3 miljarder euro.