Flera tyska bryggerier har aviserat att de kommer att höja sina priser under nästa år. Senast i raden är Tysklands största bryggerikoncern, Radeberger Gruppe. Från och med maj nästa år kan deras 39 ölmärken vara upp till sex procent dyrare.

Det är tidningen Stern som återger uppgifter som ursprungligen presenterades av branschtidningen Lebensmittel Zeitung och som säger att Radeberger Gruppe planerar att höja sina ölpriser. Höjningen uppges uppgå till mellan sex och sju euro per hektoliter öl i flaska och burk, vilket motsvarar ungefär sex procent högre priser. Radeberger själva har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Totalt 39 ölmärken kan påverkas när Radeberger höjer priserna nästa år (foto: Radeberger Gruppe).

Det kommer kanske inte som någon större överraskning att de tyska bryggerierna nu börjar tala om prishöjningar. Den stora juicetillverkaren Eckes-Granini har redan höjt priset på sina produkter och Coca-Cola har meddelat sina tyska samarbetspartner inom handeln att man snart även höjer sina läskpriser. Enligt dryckestillverkarna själva beror dessa höjningar på ökade kostnader för energi, transporter och förpackningar.

Att bryggerierna väntar till nästa år med att höja sina priser beror på coronapandemin, som fått den tyska ölförsäljningen att rasa. Många bryggerier var tvungna att hälla ut öl i början av året eftersom bäst före-datumen passerades på den osålda ölen. Under den senare delen av våren 2022 räknar dock de flesta med att pandemin är över och att ölförsäljningen börjat blomstra igen.

Radeberger Gruppe är Tysklands största bryggerikoncern och en del av Oetker Gruppe. Inom koncernen finns 39 ölmärken, såväl regionala som rikstäckande. Bland de märken som omfattas av de kommande prishöjningarna finns bland annat Berliner Kindl, Braufactum, DAB, Jever, Radeberger Pilsner, Schöfferhofer och Tucher. I Tyskland marknadsför man även internationella märken som Guinness, Krusovice och Kilkenny, som också kan omfattas av de justerade priserna.