Nedstängningen av uteställen och inställda evenemang har fått fatölsförsäljningen att krascha i Tyskland. I brist på andra alternativ hälls enorma mängder osåld öl ut i avloppet – ofta inför ögonen på en myndighetskontrollant.

I coronakrisens spår måste tyska bryggerier kassera öl till ett värde av flera miljoner euro i takt med att bäst före-datumen passeras. I Tyskland garanterar bryggerierna att öl håller sig drickbart i sex månader. Den senaste nedstängningen av landet inleddes i november och än är det ingen som ser något slut på restriktionerna. Den öl som finns i lager är därmed mer eller mindre osäljbar. De fat som är ämnade för tyska uteställen kan inte heller säljas till privatkunder, eftersom de är för stora och kräver speciella tappkranar.

Lagren med osäljbara ölfat växer hos tyska bryggerier (foto: Ulleo/Pixabay).

Även om det rådande läget har fått många hotell- och restaurangägare att bli mer försiktiga i sina inköp, riskerar några hundra tusen hektoliter öl att hinna bli dåligt och hällas ut i avloppssystemet. Återförsäljarna har därför börjat skicka tillbaka ölfaten till bryggerierna, som så kallat Vollgut. I många fall är bryggerierna tillmötesgående och byter ut det returnerade fatölet mot nytt på flaska eller mindre fat, eller ger återförsäljarna pengarna tillbaka. Detta är dock något som många bryggerier inte längre har råd med.

Eftersom lagren av returnerade ölfat växer, har bryggerierna ofta inget annat val än att hälla ut allt i avloppet. I dessa fall har bryggerierna rätt att få tillbaka den skatt man betalat för den öl som inte kan säljas. Kasseringen av ölet måste då anmälas i förväg till såväl de lokala myndigheterna som till tullen, som sedan skickar en kontrollant som ser till att ölen verkligen förstörs. Om dessa rutiner inte följs så kan bryggerierna inte räkna med något stöd av myndigheterna, berättade tidningen Die Welt i veckan som gick.