Det andra coronapandemiåret innebär ytterligare förluster för tyska bryggerier och dryckeshandlare. Under 2021 minskade ölförsäljningen med 2,2 procent jämfört med året innan.

Förra året sålde tyska bryggerier och återförsäljare cirka 8,5 miljarder liter öl. Det är en minskning med 187,7 miljoner liter (eller 2,2 procent) jämfört med året innan. Det innebär att den negativa trenden under coronapandemin fortsätter – under 2020 föll den tyska ölförsäljningen med 5,5 procent jämfört med det senaste ”normala” året 2019. Det visar siffror från Tysklands statistiska centralbyrå Destatis, som dock inte inkluderar alkoholfri öl, andra maltbaserade drycker eller öl importerad från länder utanför EU.

Den tyska ölförsäljningen backade med 2,2 procent under fjolåret (foto: Adobe Stock/gannamartysheva).

81,5 procent av all öl som såldes i fjol var avsedd för konsumtion inom Tyskland. Den inhemska försäljningen sjönk med 3,4 procent jämfört med 2020 och uppgick till sju miljarder liter. Om man jämför med 2019 har den inhemska ölförsäljningen sjunkit med 8,6 procent. 1,6 miljarder liter öl gick på export eller konsumerades av bryggerianställda (så kallad Haustrunk), vilket är fyra procent mer än 2020 men två procent mindre än 2019. Av det som exporterades gick 746,6 miljoner liter (-4 procent) till andra EU-länder, medan 817,3 miljoner liter (+12,7 procent) skeppades till länder utanför unionen. Haustrunk uppgick 2021 till 11,5 miljoner liter (-3,7 procent).

Bättre gick det för ölblandningar, det vill säga öl blandat med lemonad, cola, fruktjuice eller andra alkoholfria tillsatser. Försäljningen av dessa drycker ökade med 0,8 procent under 2021 till 441,1 miljoner liter. Detta motsvarar dock endast 5,2 procent av den totala ölförsäljningen.

Att restauranger, barer och hotell tvingades hålla stängt i början av förra året satte stora avtryck i försäljningen. Under årets två första månader minskade försäljningen med 27 respektive 19,1 procent jämfört med samma månader 2020. När restriktionerna gradvis lättades under våren återhämtade sig ölförsäljningen dock något. Tysklands sjunkande ölförsäljning har dock inte bara med coronapandemin att göra. Sedan en ny ölskatt trädde i kraft 1993 har den totala försäljningen sjunkit med 23,9 procent, vilket motsvarar 2,7 miljarder liter öl.