Åtta Nürnbergbryggerier och ett humleföretag har slagit sig samman för att formalisera vad som inleddes som ett spontant samarbete för ett år sedan. Genom föreningen Nürnberger Brau Gemeinschaft vill man fördjupa dialogen och samarbetet kring Nürnbergs bryggerikultur.

Det började som ett samarbetsprojekt under coronapandemin. Ett antal Nürnbergbryggerier gick samman för att brygga ölet Mittlere Halbe, vars 200 hektoliter sålde slut på nolltid. Samarbetet gav dock mersmak och fick de deltagande bryggerierna att känna sig närmare varandra och befolkningen i Nürnberg. Dessutom visade projektet hur viktigt det är att bevara den traditionella bryggerikulturen i Frankens största och Bayerns näst största stad.

Åtta bryggerier och ett humleföretag har bildat en förening som ska värna om Nürnbergs bryggerikultur (foto: Nürnberger Brau Gemeinschaft e.V.).

Samarbetet har nu formaliserats i en förening med namnet Nürnberger Brau Gemeinschaft e.V. med Stefan Stretz från Schanzenbräu som ordförande. De övriga grundande medlemmarna är Bierwerk, Bruderherz, New Beer Generation, Nürnberger Burgbräu, Streubräu, Tucher Privatbrauerei, Zeltner samt humleföretaget Barth Haas.

Ett av de mer påtagliga resultaten av föreningens arbete blir en årlig samarbetsbrygd, som kommer att släppas lagom till det tyska ölets dag den 23 april. Årets öl får det passande namnet Gründungs-Seidla och kommer att bryggas enligt ett recept som tas fram gemensamt av de medverkande bryggerierna. Det står redan klart att det kommer bli en naturligt grumlig och ljus skapelse med balanserad humlesmak. Ölet kommer finnas tillgängligt på halvlitersflaskor under begränsad tid och finnas att köpa hos regionala dryckeshandlare och livsmedelsaffärer samt direkt från medlemsbryggerierna.

Källa: About Drinks