Störtebeker Braumanufaktur hade ett bra fjolår trots svåra förutsättningar. Förutom en liten försäljningsökning jämfört med året innan kunde bryggeriet även glädja sig åt ett par prestigefyllda utmärkelser.

Stralsundbryggeriet Störtebeker Braumanufaktur fortsatte att växa under 2021, trots att året var besvärligt med stängda restauranger, inställda evenemang och en till en början trög försäljning i detaljhandeln. Dessutom lyckades bryggeriet kamma hem en guldmedalj i World Beer Awards i kategorin ”Amerikansk IPA” för sin Pazifik-Ale, som lanserades i början av året.

Störtebekers Paul Gradl, David Laux och Jens Reineke-Lautenbacher kan se tillbaka på ett bra fjolår (foto: Störtebeker Braumanufaktur).

Även de alkoholfria ölen firade stora triumfer under 2021; bryggeriets alla tre alkoholfria sorter ökade sin försäljning. Mest ökade Atlantik-Ale Alkoholfrei med en fördubbling jämfört med 2020. Ölet vann även silver vid European Beer Star. Var sjunde Störtebekeröl som säljs är i dag alkoholfri. Men även försäljningen av den fruktiga pilsnertolkningen Übersee-Pils och den smakrika Mittsommer-Wit ökade med tvåsiffriga procenttal, skriver bryggeriet i ett pressmeddelande.

Störtebeker har sina rötter i Stralsundische Vereinsbrauerei, som omnämns första gången 1862. Efter andra världskriget hamnade Stralsund i Östtyskland, vilket fick förödande konsekvenser för ölets kvalitet. Efter murens fall inleddes ett omstruktureringsarbete, som bland annat resulterade i 2011 års namnbyte till dagens Störtebeker Braumanufaktur. I dag omfattar bryggeriets produktion tjugotalet ölsorter. Namnet Störtebeker kommer för övrigt från piraten Klaus Störtebeker, en sjörövare som fram till sin död 1401 ledde sitt gäng Vitaliebröderna när de terroriserade Hansan i Östersjön.