I Tyskland upplever ljus bayersk lager just nu ett uppsving. Nu vill det klassiska veteölsbryggeriet Erdinger också ha en bit av kakan och lanserar därför ett eget lageröl under märket Erdinger Brauhaus.

Alltfler tyskar vill dricka ljus, bayersk lager – helles – vilket vi tidigare skrivit om här på bloggen. Detta har fått fler och fler bryggerier att ta upp den milda, maltiga ölstilen i sitt sortiment. Senast i raden är veteölsspecialisterna Erdinger, som nu lanserar sin egen helles under det nya märket Erdinger Brauhaus. Att man väljer att lansera ölet under ett nytt varumärke har helt enkelt att göra med att man inte vill att konsumenterna ska tro att detta handlar om ett nytt ljust veteöl, den ölstil som bryggeriet är världsberömt för, säger Erdingers marknadsförings- och försäljningschef Josef Westermeier i en intervju med Getränke News.

Erdinger brygger sin helles under nytt varumärke för att den inte förväxlas med bryggeriets veteöl, säger marknadsförings- och försäljningschef Josef Westermeier (foto: Erdinger).

Det nya lagerölet kommer att säljas i gröna förpackningar, istället för de blå som Erdinger annars är förknippat med. Prismässigt kommer det att ligga på samma nivå som Erdingers veteöl, trots att det sistnämnda ofta är dyrare att tillverka. Erdingers helles kommer att lanseras över hela Tyskland på en gång, tillsammans med en ny ölbladning, radler, som säljs under samma varumärke. Marknadsföringen kommer i ett första skede ske via reklamradio, sociala medier och via annonser och reklamtavlor. Till restauranger och andra uteställen har även ett speciellt glas tagits fram till det nya märket.

Såväl en helles som en radler lanseras under varumärket Erdinger Brauhaus (foto: Erdinger/Getränke News).

Det här med att brygga lager är egentligen inget nytt för Erdinger. Redan 1992 köpte man upp Stiftungsbräu, som bryggt underjästa öl sedan 1691 och som kommer fortsätta producera lager på regional nivå. Staden Erding har dessutom en lång bryggerihistoria. En gång i tiden fanns det sjutton bryggerier i staden, men av dessa är det bara Erdinger som finns kvar. Bryggeriet grundades 1886 och har genom åren fokuserat på att brygga och förfina elva olika varianter veteöl. Ölen exporteras till mer än nittio länder världen över, men all bryggning sker i Erding.