Systembolaget vilar inte på lagrarna när det gäller nyhetssläpp. Den 19 augusti är det ännu en gång dags för lite nytt i det tillfälliga sortimentet. Den här gången kan vi se fram emot två tyska öl varav en gammal god bekanting.

Först ut har vi en (så vitt jag känner till) debutant på Systembolaget i form av en zoigl från Brauerei Püttner i bayerska Schlammersdorf. Det handlar om ett ljustlageröl, som är lite starkare än sina kusiner zwickel och kellerbier. Ölet är ofiltrerat och lätt att dricka. I doften finns malt, karamell, jäst och en aning fruktig humle. Smaken är besk, men saknar inte sötma, och innehåller såväl ett humlesting som en syrligt maltig eftersmak.

En zoigl är egentligen en skylt för ett offentligt brygghus, ofta i form av en sexuddig stjärna eller en pil, som hängs upp för att visa om stället är öppet eller stängt. Ordet kommer följaktligen också från det tyska ordet för skylt eller visare, ”Zeiger”, som på oberpfalzisk dialekt blev ”Zeigl” och senare ”Zoigl”.

Brauerei Püttners Zoigl är en ny bekantskap på Systembolaget (foto: Brauerei Püttner).

Fakta Püttner Zoigl
Stil: Zwickel, kellerbier, landbier
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 12,9 %
Producent: Brauerei Püttner
Leverantör: Solera Spirits & Beers
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,90 kr (59,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 55 000 st.

Dessutom blir det ett kärt återseende av lagerfavoriten Helles Lagerbier från Bambergbryggeriet Schlenkerla, som främst är känt för sina rököl. Det som nu kommer till Systembolaget är dock inte något rököl, även det finns lätt rökiga toner i bakgrunden. Anledningen till det är att ölet kokas i samma kopparkärl och jäses med samma jäst som de klassiska rökölen. Någon rökmalt används dock inte i bryggningen. Humlen som används är bayersk aromahumle från området runt Nürnberg.

Schlenkerlas Helles Lagerbier är en favorit hos många öldrickare (foto: Mons Cheesemongers).

Fakta Helles Schlenkerla Lagerbier
Alkoholhalt: 4,3 %
Stamvörtstyrka: 11,5 %
Beska: 30 IBU
Producent: Schlenkerla (Brauerei Heller)
Leverantör: Galatea AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 5 000 st.