Som vi rapporterat tidigare har tyska bryggerier svårt att få kolsyran att räcka till. Enligt det bayerska bryggeriförbundet finns det dock ingen risk att ölen tar slut i vinter. Nu vädjar därför förbundet till bayrarna att inte köpa mer öl än vanligt – annars riskerar tomglasen att ta slut.

Det bayerska bryggeriförbundet (BBB) avråder förbundslandets invånare från att hamstra öl på grund av bristen på kolsyra, vilken vi skrivit om tidigare. Enligt förbundets ordförande Georg Schneider kommer det att finnas tillräckligt med öl i vinter, åtminstone av de vanligaste sorterna. Hamstring bidrar dessutom bara till bryggeriernas problem, eftersom de då riskerar att stå utan tomflaskor att fylla ölen i, skriver nyhetssajten BR24.

Allt fler bayerska bryggerier känner av bristen på kolsyra, samtidigt som försäljarna i dagsläget bara kan erbjuda trettio procent av den normala mängden. För bryggerierna är kolsyra särskilt viktigt när man ska fylla ölflaskorna utan att det skummar. Men gasen är även viktig för andra företag inom livsmedelsbranschen, som bryggerierna måste ”slåss” om tillgången med. För att mildra den värsta bristen vill Bayerns ekonomiminister Hubert Aiwanger (Freie Wähler) använda koldioxid från cementindustrin som råvara för bryggerierna. Det finns även andra bayerska fabriker som släpper ut hundratusentals ton koldioxid genom sina skorstenar till ingen nytta, menar han.