I början av oktober meddelade Radeberger Gruppe att man lägger ner Binding Brauerei i Frankfurt. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och stora demonstrationer har ägt rum på uppmaning av fackförbundet för den tyska livsmedels- och restaurangbranschen (NGG).

När Radeberger Gruppe meddelade att man lägger ner Frankfurtbryggeriet Binding Brauerei eftersom det inte längre är ekonomiskt hållbart att driva det vidare, hade man nog inte räknat med de anställdas och lokalbefolkningens starka vilja att ha bryggeriet kvar. Nyligen samlades stora skaror med protesterande bryggeriarbetare och sympatisörer på Sachsenhäuser Berg för att tala om för Radebergers ledning vad man tycker om deras beslut. Den stora uppslutningen väcker viss optimism i Frankfurt, inte minst eftersom andra nedläggningshotade bryggerier räddats i sista stund, skriver Getränke News.

Nyligen samlades stora skaror med demonstranter för att protestera mot nedläggningen av Binding Brauerei (foto: Getränke News).

När Binding Brauerei tillsammans med Henninger, som bryggs på samma anläggning i Frankfurt, köptes upp av Radebergers ägarbolag Oetker Gruppe var det början på en kraftig nedgång. Från att ha haft en produktion på 2,9 miljoner hektoliter vid millennieskiftet, lämnar i dag bara 700 000 hektoliter av de två märkena Sachsenhäuser Berg. Chansen att demonstranterna lyckas åstadkomma något för att rädda verksamheten lär vara liten. Sedan Tysklands enande 1990 har nio traditionella och regionala bryggerier stängts av Bielefeldkoncernen Oetker, trots tappra försök att rädda dem.

Förutom Binding och Henninger bryggs även märkena Schöfferhofer och Clausthaler på Radebergers Frankfurtanläggning. Dessa kommer i framtiden bryggas på någon annan av koncernens tretton anläggningar i Tyskland. Radeberger Gruppes huvudkontor i Frankfurt med dess 380 anställda berörs dock inte av nedläggningen. Enligt Radebergers plan kommer verksamheten i Frankfurt upphöra senast i oktober 2023. Vad som då händer med de drygt 150 anställda är i dagsläget oklart.