Krombacher och Warsteiner gör flera andra bryggerier sällskap och höjer priset på sina öl i början av 2023. Trots att bryggerierna försökt spara in och effektivisera ekonomin kan de inte längre ducka för de kraftigt ökande kostnaderna.

Priset på Krombacher Gruppes storsäljare Krombacher Pils på flaska kommer att höjas med 6,60 euro per hektoliter från och med den 1 mars nästa år. Burkölsvarianten blir 12,60 euro dyrare per hektoliter, medan fatölspriset höjs med fjorton euro hektolitern. Detta innebär att en back med tjugo halvlitersflaskor kommer att kosta 66 eurocent mer för grossisterna. För slutkunderna blir det en prishöjning på cirka en euro backen efter att återförsäljarnas marginaler lagts på. Den som dricker Krombachers fatöl på krogen kommer i sin tur behöva betala 20 till 30 eurocent mer per glas, skriver Getränke News.

Krombacher Pils blir 20 till 30 eurocent dyrare på fat i mars (foto: Krombacher).

Warsteiners nya priser kommer att gälla redan från den 1 februari 2023, enligt Getränke News. För flaggskeppsmärket Warsteiner Pilsener på flaska ökar priset med 6,80 euro per hektoliter, medan priset på fatöl höjs med tjugo euro per hektoliter. Senast Warsteiner höjde fatölspriserna var under våren 2022, medan flaskölen har haft samma pris sedan oktober 2019.

Med de annonserade prishöjningarna gör Krombacher och Warsteiner flera stora bryggerier sällskap. AB Inbev Deutschland meddelade nyligen att de höjer sina priser i Tyskland två gånger under 2023. Heineken Deutschland och Radeberger Gruppe kommer i sin tur genomföra prishöjningar redan från den 1 december i år. Inom kort förväntas även Erdinger informera sina kunder om kommande prishöjningar. Därefter lär Bitburger, Paulaner, Veltins och König följa.

Warsteiner höjer sina priser på flaskor och fatöl från den 1 februari (foto: Warsteiner).

Krombacher Brauerei grundades officiellt 1803, även om ett bryggeri i stadsdelen Krombach i Kreutztal i Nordrhein-Westfalen omnämns redan på 1300-talet. Krombacher äger också distributionsrättigheterna till Schweppes, Orangina och Dr Pepper i Tyskland och Österrike. Priserna för dessa produkter kommer också att höjas i mars 2023. Senast Krombacher höjde sina priser var i april 2022.

Warsteiner är ett av de största privatägda bryggerierna i Tyskland. Det grundades 1753 och ägs i dag av den nionde generationen. I Warsteiner Gruppe ingår även Herforder Brauerei, Privatbrauerei Frankenheim, Isenbeck, Weissenburg och Paderborner Brauerei. Man har även andelar i König Ludwig Schlossbrauerei. I dagsläget exporterar Warsteiner sina produkter till drygt femtio länder världen över.