AB Inbev Deutschland höjer priserna på alla öl på flaska och burk samt fat för hemmabruk i Tyskland från och med den 1 januari och 1 juli 2023. I ett brev förklarar bryggerijätten beslutet med den senaste tidens kraftigt ökade omkostnader.

Från och med januari nästa år kommer priserna på flasköl från märken som Becks, Diebels, Franziskaner, Haake-Beck, Hasseröder, Löwenbräu och Spaten att öka med mellan 5,10 och 9,30 euro per hektoliter i Tyskland. Bryggerikoncernen AB Inbev Deutschland meddelar samtidigt att höjningar i samma storleksordning kommer att ske i juli 2023. I såväl januari som juli kommer dessutom priserna på burköl att höjas med mellan 6,40 och 10,10 euro per hektoliter. Det innebär att en back öl kommer att kosta minst en euro mer efter varje prishöjning. Så sent som i september i år höjde AB Inbev priset på Becks fatöl kraftigt, skriver Getränke News.

Becks är ett av de tyska ölmärken som kommer att bli dyrare under nästa år (foto: AB Inbev Deutschland).

Historiskt har de tyska ölpriserna bara höjts vart tredje till vart femte år. Till följd av den senaste tidens kraftiga kostnadsökningar ökar dock ölpriserna nu varje halvår. Nyligen meddelade Heineken Deutschland och Radeberger Gruppe att man kommer att höja priserna i slutet av året, trots att man gjorde en prisjustering så sent som i våras. Experter på den tyska ölbranschen tror att fler landsomfattande bryggerier snart kommer att följa efter. Warsteiner och König avstod från prishöjningar tidigare i år, men lär bli tvungna att justera sina priser inom kort. De regionala bryggerierna brukar följa de nationella, vilket gör att öl kommer bli dyrare över hela Tyskland.

Anheuser-Busch Inbev Deutschland är ett dotterbolag till världens största bryggerikoncern. Med varumärken som Becks, Franziskaner, Spaten, Löwenbräu och Corona är man i dag den näst största bryggerigruppen på den tyska marknaden. AB Inbev sysselsätter cirka 2 300 personer på fyra orter i Tyskland. Huvudkontoret ligger i Bremen.