Med Amazon och Tesla som förebilder tänker Klosterbrauerei Neuzelle i Brandenburg erövra marknaden med ett pulverbaserat öl. På sikt tror man att metoden kommer ersätta traditionell ölbryggning.

Det familjeägda Klosterbrauerei Neuzelle har bryggt öl i mer än 400 år. Ölen säljs under namnet Neuzeller Kloster-Bräu i en mängd stilar och varianter, allt från pilsner och porter till schwarzbier och potatisöl. Bryggeriets senaste produktlansering är dock något helt annorlunda – ett öl i pulverform med vilket man tänker revolutionera ölmarknaden. ”Den enda variant som finns för tillfället är alkoholfri, men ser i övrigt ut som och smakar som öl”, säger bryggeriets ägare och vd Helmut Fritsche till Berliner Zeitung.

Ölpulvret blandas med vatten till en färdig dryck (foto: Ismael Hormess).

Idén är mycket enkel: häll pulvret i ett glas, fyll på med vatten, rör om några gånger och, voilà, ölet är klart! I framtiden är tanken att pulvret ska tillverkas i stora fabriker och levereras till lokala vattenbuteljerare, som själva kan blanda till ölet och sälja det som lokalproducerad öl. Att pulvret bara tar upp cirka tio procent av flaskans innehåll ses inte minst som bra ur hållbarhetssynpunkt, eftersom kostnaderna och miljöpåverkan från transporterna minskar.

Neuzelles bryggmästare Peik Schauermann tror stenhårt på idén (foto: Ismael Hormess).

Exakt vad ölpulvret består av är fortfarande en affärshemlighet. Neuzellers plan är dock att exportera det över hela världen och konkurrera med de stora bryggerierna. Det kan låta som storhetsvansinne, men Helmut Fritsche gör en jämförelse med företag som Amazon och Tesla, som ingen heller trodde på i början. Han går till och med så långt som att säga att öl från pulver på sikt kommer göra traditionell ölbryggning obsolet. För att kunna komma vidare med sina planer behöver Neuzelle dock få in mer pengar och man jagar nu investerare för fullt. Det återstår alltså att se när, eller om, det kommer att gå att köpa pulveröl i butikerna.

Fotnot: Berliner Zeitung, som provsmakat pulverölet, uppger att det än så länge inte är någon höjdarupplevelse. Ölet är extremt vattnigt och saknar kolsyra, eftersom det (ännu) inte går att tillsätta koldioxid i pulvret. Den klassiska, beska ölsmaken är knappt märkbar och eftersom pulvret inte löses upp helt så finns det klumpar i ölet. Slutsatsen är att pulveröl än så länge har långt kvar till att konkurrera med vanlig öl och är till och med mindre njutbart än de alkoholfria alternativ som står till buds i dag.