Nyhetssläppen duggar tätt på Systembolaget – och då och då dyker det till och med upp ett nytt tyskt öl upp på hyllorna. Så är fallet kommande fredag då vi kan lägga vantarna på ännu en schwarzbier – den här gången från ett bryggeri som fått en del uppmärksamhet genom åren.

Under vintern har det kommit ett par tyska schwarzbier i det tillfälliga sortimentet och den 22 mars är det dags igen. Den här gången kommer den mörka brygden från det familjeägda Klosterbrauerei Neuzelle i Brandenburg. Ölet, som för enkelhetens skull heter Neuzeller Schwarzbier, ska dock inte förväxlas med bryggeriets mer kända (och alkoholsvagare) Schwarzer Abt, utan är snarare lika med det öl som kallas Neuzeller Dunkel (min tolkning). Oavsett har vi ett mörkbrunt öl med doft av rostad malt, kavring, kaffe, choklad och torkad frukt. I smaken återkommer mycket av detta, tillsammans med en gnutta apelsinskal och en lätt beska på slutet.

Neuzellers schwarzbier är nästa representant för stilen på systemhyllorna (foto: Systembolaget).

Klosterbrauerei Neuzelles rötter går tillbaka till 1589, då klostret i Neuzelle fick rätt att brygga öl för försäljning. Bryggeriet privatiserades 1992 och är i dag familjeägt. Genom åren har bryggeriet väckt en del uppmärksamhet, senast 2023 då man lanserade idén om ett pulveröl. 2005 vann man en rättsprocess mot förbundslandet Brandenburg och fick genom ett undantag använda beteckningen ”öl” för produkter som bryggts med sirap och som därmed inte uppfyllde kraven i de tyska renhetslagarna (Reinheitsgebot).

Fakta Neuzeller Schwarzbier
Stil: Schwarzbier
Alkoholhalt: 4,9 %
Producent: Klosterbrauerei Neuzelle
Leverantör: Spivi AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)