Det har gått en dryg månad sedan det senast kom ett tyskt öl till Systembolaget. Den 21 april är det dock dags igen. Då dyker ett vårligt öl från ett mycket omtalat bryggeri upp bland de tillfälliga nyheterna.

Det ölsom släpps på fredag gjorde debut på Systembolaget för ungefär ett år sedan. Det handlar om Pfungstädter Maibock från Pfungstädter Brauerei i Hessen. Detta ljusa bocköl har en alkoholhalt som matchar de flesta stilfränder, även om kropp och smak är något tunnare och mer pilsnerlik. I doften hittar vi halm, malt och honung. Alkoholen döljs på ett bra sätt i smaken och istället framträder här toner av karamell, söt fruktighet och malt. Allt som allt får detta betraktas som ett mer lättdrucket alternativ för varma vårdagar.

Pfungstädter Maibock kommer tillbaka till Systembolaget den 21 april (foto: Niclas Samuelsson).

Få tyska bryggerier harvarit lika omskrivna på senare år som Pfungstädter, grundat 1831 i Hahn av Justus Hildebrand. 1846 flyttades bryggeriet till Pfungstadt mellan Heidelberg och Frankfurt am Main och 1868 kompletterades verksamheten med ett eget mälteri. Att bryggeriet tidigt låg i teknikens framkant visade sig även 1872, när Justus köpte den andra industriella ismaskinen som någonsin tillverkats. Efter många turer kom i december 2022 beskedet att bryggeriets verksamhet i Pfungstadt upphör under 2023. Pfungstädters öl kommer i framtiden istället bryggas och buteljeras av det familjeägda bryggeriet Eder & Heylands utanför Aschaffenburg.

Fakta Pfungstädter Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,9 %
Beska: 33 IBU
Producent: Pfungstädter Brauerei
Leverantör: Concealed Wines AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 29,10 kr (58,20 kr/l)