Pfungstädter Brauerei kommer att läggas ner under nästa år. Det beskedet lämnade ägaren Uwe Lauer under ett möte med personalen i veckan. En drygt 190 år gammal bryggeriverksamhet går därmed i graven.

Personalen hos Pfungstädter Brauerei kommer att börja sägas upp i början av 2023 och bryggeriets historia kommer senare under året vara all. Många av det sjuttiotalet anställda gav dock upp hoppet redan efter Pfungstadts stadsfullmäktiges beslut att inte fråga stadens invånare om bryggeriets framtid. Den sista ölen kommer därmed att levereras från Pfungstädter i slutet av mars 2023, vilket innebär slutet på en drygt 190 år lång bryggartradition, rapporterar Getränke Zeitung.

Pfungstädter Brauerei kommer att läggas ner under 2023 (foto: Echo Online).

I sitt tal till personalen kritiserade Uwe Lauer stadsfullmäktiges beslut, som innebär att man tvingas lägga ner ett fungerande bryggeri, som dessutom går bra ekonomiskt igen efter flera svåra år. Under förra året sålde bryggeriet öl för ungefär femton miljoner euro. Något exakt besked om när bryggeriet stänger kunde Lauer dock inte lämna. Bryggeriets hyresavtal löper till och med den 31 december 2023. Senast då måste byggnaderna vara tömda och all utrustning nedmonterad. En del av utrustningen kommer att säljas till andra bryggerier. Företaget Conceptaplan, som tänker bygga bostäder på bryggeriets mark, ligger också på för att verksamheten ska försvinna så fort som möjligt.

Enligt uppgifter har Uwe Lauer och hans bolag investerat cirka fyra miljoner euro under senare år för att få Pfungstädter Brauerei funktionsdugligt och lönsamt. Man har även anställt ny personal och utökat produktsortimentet, bland annat med mineralvatten från egna vattentäkter. Att flytta bryggeriet till Pfungstadts industriområde, vilket tidigare varit aktuellt, låter sig inte göras enligt vd Peter Winter, då det skulle kosta minst trettio miljoner euro att bygga ett nytt bryggeri.