Den 1 juni är det dags för Systembolaget att uppdatera sitt fasta sortiment igen. Till alla Tysklandsvänners glädje kommer det två nya öl till hyllorna – båda från samma bryggeri.

Det har gått precis ett år sedan det senast dök upp ett öl från Karlsberg Brauerei i Systembolagets fasta sortiment, då i form av deras Vollmundiges Helles. I år dubblas alltså antalet och först ut har vi Karlsbräu Kellerbier på halvlitersflaska. Doften är maltig och blommig med inslag kryddig humle, jäst och citrus. Det mesta av detta återkommer i smaken, som också avslöjar en mild beska. Det hela inramas av en mild, krämig munkänsla.

Karlsbräu Kellerbier kommer i fasta sortimentet den 1 juni (foto: Systembolaget).

Fakta Karlsbräu Kellerbier
Stil: Kellerbier
Alkoholhalt: 5,2 %
Stamvörtstyrka: 11,6 %
Beska: 23 IBU
Producent: Karlsberg Brauerei
Leverantör: Sabels Dryckeshandel AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 25,90 kr (51,80 kr/l)

Det andra ölet kommer i halvlitersburk och är lite starkare. Karlsbräu Helles Bock är ett gyllene bocköl med ett gräddfärgat skum. Doften innehåller milda toner av maltkorn och hö. Smaken är len och sötaktig, med en kraftig påminnelse om den ljusa malten samt inslag av mer hö, honung och karamell. Det hela avslutas med en mild beska.

Karlsbräus ljusa bocköl kommer i halvlitersburk i fast sortiment (foto: Systembolaget).

Fakta Karlsbräu Helles Bock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 7,0 %
Beska: 26 IBU
Producent: Karlsberg Brauerei
Leverantör: Sabels Dryckeshandel AB
Förpackning: Burk, 50 cl
Pris: 19,90 kr (39,80 kr/l)

Karlsberg Brauerei grundades 1878 i staden Homburg i Saarland, som då var en del av Bayern. Bryggeriet namngavs efter ett närliggande slott. Dagens ägare Richard Weber är barnbarnsbarn till bryggeriets grundare. Utanför Tyskland kallas bryggeriets öl för Karlsbräu, för att det inte ska blandas ihop med danska Carlsberg. Bland bryggeriets lokala märken finns Becker’s Pils, Zischke och Trierer Löwenbräu.