Efter att år 2020 ha investerat i det ständigt nedläggningshotade Pfungstädter Brauerei köper nu industriföretagaren Uwe Lauer även in sig i Strecks Brauhaus i bayerska Ostheim vor der Rhön.

Pfungstädter Brauereis inträde i Strecks Brauhaus kommer som en skänk från ovan för bryggerichefen Axel Kochinki, som annars hade tänkt lägga ner verksamheten i september i år. Enligt Kochinki finns det flera anledningar till detta, bland annat att det lilla bryggeriet har svårt att konkurrera med ”de stora spelarna”. Dessutom har bryggeriet brottats rejält med följderna av coronapandemin och kriget i Ukraina. Med Uwe Lauers inträde ser dock saker och ting mycket ljusare ut. Efter att Lauer träffat representanter för Strecks och lagt ett bud på bryggeriet, tog det bara en dag innan kontrakt var skrivet, rapporterar Getränke Zeitung.

Pfungstädters inträde i Strecks Brauhaus kommer som en skänk från ovan för bryggerichef Axel Kochinki (foto: Strecks Brauhaus).

Det slutliga övertagande ägde rum den 22 juni, men kommer inte att innebära några större förändringar på Strecks. De 26 anställda behåller sina jobb, bryggeriet kommer att finnas kvar på samma plats och samma öl kommer att bryggas. Många branschexperter menar dock att Pfungstädter också har en strategisk baktanke med förvärvet, då bryggeriet måste lämna sina nuvarande lokaler i slutet av året. Genom att köpa Strecks Brauhaus får Pfungstädter tillgång till hela dess bryggkapacitet, vilket passar Uwe Lauers planer som hand i handske.

I februari kom beskedet att Pfungstädters öl genom ett partnerskap (kontraktbryggning) i framtiden ska bryggas och buteljeras av det familjeägda Eder & Heyland i Grossostheim nära Aschaffenburg. Det återstår nu att se om köpet av Strecks Brauhaus ändrar dessa planer. Enligt ett kundbrev som Getränke Zeitung tagit del av, har Pfungstädter fortfarande inte heller helt släppt planerna på att bygga ett nytt bryggeri i Pfungstadt.