Koblenzer Brauerei har ansökt om konkurs. Produktionen kommer dock fortsätta tillsvidare och de 42 anställda kommer under tiden få lön ur en särskild konkursfond.

Bryggeriet har under flera år kämpat mot stigande kostnader och en allmän tillbakagång i den tyska ölförsäljningen. Enligt företrädare från Koblenzer Brauerei kan produktionen inte längre bedrivas på ett sätt som täcker kostnaderna. Andra källor menar dock att detta inte är hela sanningen. En större anledning till konkursen sägs vara en stor fastighetsaffär. 2018 köptes nämligen hela bryggeriområdet av den bayerske investeraren Christian Seitz, som planerar att utveckla området med hundratals bostäder, hotell och ett teknikcenter, skriver Getränke News.

Koblenzer Brauerei har försatts i konkurs (foto: Koblenzer Brauerei).

Staden Koblenz har också antagit en detaljplan som omfattar dessa planer. Bryggeriets öde ska därmed ha varit beseglat redan för två år sedan. Hur stor del av konkursen som beror på höga kostnader och hur mycket som beror på fastighetsaffären är dock oklart. Men att den tyska bryggerinäringen brottas med ekonomiska problem är ingen hemlighet. Bara de fyra senaste åren har bryggerier som Bischoff, Franken Bräu, Memminger, Pfungstädter och Waldstadtbrauerei Iserlohn ansökt om konkurs.

Koblenzer Brauerei hette tidigare Königsbacher Brauerei och kan se tillbaka på en lång historia. Enligt bryggeriet själva har man bryggt öl i Koblenz sedan 1689. Från 1992 ägdes bryggeriet av Karlsberg Brauerei, som sålde verksamheten till privata investerare 2012. Det var också då namnet ändrades till Koblenzer Brauerei. Då hade redan Bitburger Braugruppe tagit över varumärkesrätten och distributionen av märkena Königsbacher och Nette från Karlsberg. Dessa har sedan dess bryggts på licens i Koblenz. Var de ska bryggas i fortsättningen är i dagsläget oklart.