I slutet av mars nästa år stänger Crew Republic sitt bryggeri i Unterschleissheim utanför München. Bryggeriets öl kommer istället produceras hos samarbetspartnern i Bitburg.

I ett uttalande säger Crew Republics grundare och ägare Mario Hanel och Timm Schnigula att bryggeriets ekonomi var ansträngd redan när coronapandemin bröt ut. De två har därför letat efter partnerbryggerier, vilket man först hittade i AB Inbev och senare i Bitburger Braugruppe. Det är också till det sistnämndas anläggning i Bitburg som produktionen av Crew Republics öl flyttar i mars 2024. Då stängs också det 2015 invigda bryggeriet i Unterschleissheim, eftersom det inte längre är ekonomiskt möjligt att fortsätta verksamheten där, skriver Getränke News.

Mario Hanel och Timm Schnigula grundade Crew Republic 2011 (foto: Crew Republic).

I framtiden kommer Crew Republics öl bryggas i Bitburg under överseende av Mario Hanel och Timm Schnigula. Detta omfattar även det tillhörande experimentbryggeri som skapades av Bitburgers före detta vd Axel Simon i syfte att brygga speciella och högkvalitativa öl i små mängder. En stor fördel för Crew Republic i sammanhanget är att man får tillgång till Bitburgers alla möjligheter till analys och kvalitetskontroll, samtidigt som man fortsatt kan utveckla sina öl som ett oberoende varumärke, framhåller Schnigula.

Crew Republic startade 2011 som ett hemmaprojekt av Mario Hanel och Timm Schnigula. Därefter bryggde man sina öl på licens hos Hohentanner Schlossbrauerei. Det gjorde man fram till dess att humleföretaget Barth-Haas Group förvärvade en minoritetspost och hjälpte till att finansiera ett eget bryggeri i Münchenförorten Unterschleissheim, där man haft sin hemvist sedan 2015. Hösten 2019 gick AB Inbev in som minoritetsägare i Crew Republic, ett samarbete som dock upphörde i januari 2022 då istället Bitburger Braugruppe köpte in sig i bryggeriet.