Bitburger Braugruppe köper andelar i craft-bryggeriet Crew Republic. Bryggerierna siktar på ett ”jämlikt partnerskap” vilket ska stärka Crew Republics närvaro i gastronomisektorn. Beskedet kommer inte långt efter det att Münchenbryggeriets tidigare samarbete med AB Inbev avslutats.

I slutet av oktober kom beskedet att Crew Republic och AB Inbev går skilda vägar från och med den 1 januari 2022. Nu kommer istället beskedet att det Münchenbaserade craft-bryggeriet går samman med en annan stor spelare på den tyska ölmarknaden i form av Bitburger Braugruppe. Hur stor andel Bitburger har köpt är ännu så länge okänt, men båda sidorna pratar om ett ”jämlikt partnerskap” som ska stärka Crew Republics position inom gastronomisektorn och göra bryggeriet till en av de starkaste tyska tillverkarna av hantverksöl.

Timm Schnigula och Mario Hanel tar sitt Crew Republic från AB Inbev till Bitburger (foto: Crew Republic).

Bitburger har sedan länge varit en del av den tyska craft-scenen, inte minst genom sitt dottermärke Craftwerk Brewing som lanserades 2013. År 2019 köpte dessutom det helägda dotterbolaget Bitburger Kontor-Gruppe trettio procent av det Hamburgbaserade Brausturm Bierverlag, en ledande återförsäljare av såväl hantverksöl som mer traditionella ölspecialiteter. Företaget driver även ölbutiken Beyond Beer i Hamburg, som startade som en testmarknad för restauranger och återförsäljare.

Crew Republic startade som ett hemmaprojekt 2011. I början bryggde man sina öl på licens hos Hohentanner Schlossbrauerei, som finns cirka 85 kilometer nordost om München. Det gjorde man fram till det att humleföretaget Barth-Haas Group förvärvade en minoritetspost och hjälpte till att finansiera ett eget bryggeri i Münchenförorten Unterschleissheim, där man haft sin hemvist sedan 2015. Förra året utsågs bryggeriets Drunken Sailor till världens bästa IPA vid World Beer Awards.

Källa: Getränke News