Under många år fick bara sex aktörer kalla sig äkta Münchenbryggerier. 2017 blev de sju när Giesinger Bräu fick samma erkännande. I slutet av året får dessa sällskap av ett åttonde bryggeri i form av Münchner Kindl. Men först måste en ny brunn borras.
När Dietrich Sailer återuppväckte det gamla bryggerinamnet Münchner Kindl var det med en förhoppning om att röra om lite bland de etablerade Münchenbryggerierna. Efter att ha köpt bryggerinamnet från Löwenbräu 2017 skaffade han även en tomt i utkanten av München, där ett nytt bryggeri håller på att ta form. Men för att kalla sig äkta Münchenbryggeri måste man också ta sitt vatten innanför stadens gränser. Av den anledningen har Sailer och hans söner nyligen startat ett projekt med att borra en 180 meter djup brunn på bryggeriets ägor, skriver Abendzeitung München.
Att erkännas som äkta Münchenbryggeri kan också vara en väg till att få sälja sin öl under Oktoberfest. Där har det länge endast serverats öl från de sex stora bryggerierna (eller märkena) Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Ett annat bryggeri med ambitionen att medverka på folkfesten är Giesinger Bräu, som sedan 2020 också kan titulera sig äkta Münchenbryggeri. Omfattande byråkrati sätter dock än så länge käppar i hjulen för Giesingers planer. Om Münchner Kindl också satsar på världens största folkfest är ännu oklart. När den nya brunnen är borrad handlar det först och främst om att brygga det första egna, äkta Münchenölet, vilket kan ske i slutet av detta år. Därefter är planen att inviga bryggeriet officiellt i början av 2026.
Det ursprungliga Münchner Kindl-Bräu grundades 1880 och låg då på Rosenheimer Strasse i området Haidhausen. 1905 övertogs bryggeriet av Unionsbräu, som i sin tur togs över av Löwenbräu 1921. 2017 köpte Dietrich Sailer namnet Münchner Kindl från Löwenbräu, för att rädda det från att helt försvinna.