Under lång tid har ölen på Oktoberfest bara kommit från de sex största bryggerierna i München. Nu vill en kultförklarad uppstickare ändra på det.

Inom fem år ska Giesinger Bräu finnas med på Oktoberfest, i alla fall om ägaren Steffen Marx får bestämma. Det kommer dock inte bli lätt att slå sig in på ölfesternas fest, där det sedan lång tid endast serverats öl från de sex stora Münchenbryggerierna: Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Steffen Marx anser dock att tidsramen på fem år är realistisk och tror att han kommer att vinna acceptans hos arrangörerna.

Steffen Marx tror att hans Giesinger Bräu finns med på Oktoberfest inom fem år (foto: Marcus Schlaf).

Om Giesinger får vara med på Oktoberfest kommer man till en början ha ett mindre festtält. I dagsläget kan Giesinger brygga 30 000 hektoliter öl om året, vilket är för lite för att kunna ha ett större tält under Oktoberfest. I ölfestens största tält brukar det nämligen gå åt cirka 7 000 hektoliter öl under de dryga två veckor som festligheterna pågår. I ett eventuellt Giesinger-tält skulle bänkarna inte stå så tätt och priserna skulle vara lite mer familjevänliga, rapporterar webbtidningen TZ.

Att komma in bland festtälten kommer dock inte bli enkelt. Oktoberfestgeneralen Josef Schmid har visserligen redan lagt in ett gott ord för Steffen Marx. Men han måste även skriva ett brev till organisationskommittén och bevisa att han har kapacitet att brygga tillräckligt med öl. Enligt traditionen får endast öl som bryggs i München enligt den bayerska renhetslagen (Reinheitsgebot) serveras på Oktoberfest. Stadgarna säger dessutom att de deltagande bryggerierna ska vara ”traditionella bryggerier”. Giesinger har dock bara funnits i tretton år.