Nästa år får Münchens sitt sjunde ”riktiga” bryggeri. Giesinger Bräu har fått tillstånd att borra en 150 meter djup brunn vid sitt nya bryggeri i Feldmoching och kan därmed pumpa upp friskt källvatten inom Münchens stadsgräns.

Münchens hälso- och miljöförvaltning gav sitt godkännande förra veckan och redan den här veckan kan borrandet börja vid Giesinger Bräus nya anläggning på Detmoldstrasse. Kostnaden uppgår till cirka 700 000 euro, en summa som samlats ihop genom en crowdfunding-kampanj.

Bryggerichef Steffen Marx får snart kalla sitt Giesinger Bräu för ett äkta Münchenbryggeri (foto: Giesinger Bräu).

I april nästa år ska Giesingers andra anläggning stå klar i Feldmoching-Lerchenau och där kommer man att kunna använda så kallat tertiärvatten från Münchens stadsområde. Vattnet från den nya brunnen passerar genom en 10 000 år gammal grusbädd och är perfekt för att brygga öl med. Detta vatten används redan av de sex stora Münchenbryggerierna Paulaner, Löwenbräu, Spaten, Hacker-Pschorr, Augustiner och Hofbräu. Hittills har Giesinger använt vatten från Mangfall och Loisachtal.

Den nya brunnen öppnar upp möjligheten för Giesinger Bräu att kalla sig förett äkta ”Münchner Brauerei”. Beteckningen är skyddad och har inte tilldelats något annat bryggeri sedan 1889. Denna kvalitetsstämpel gör även att Giesinger Bräu i framtiden kan få komma att sälja sin öl på Viktualienmarkt, under Münchens Stadtgründungsfest – och till och med Oktoberfest. Mellan 2006 och 2017 ökade bryggeriet från Obergiesing sin bryggkapacitet från 150 hektoliter per år till 11 700 hektoliter och man fortsätter att växa.