Det tyska ölets dag infaller den 23 april varje år. I Sverige kan dock alla älskare av tysk öl börja fira redan dagen innan. Då släpper nämligen Systembolaget inte mindre än tre tyskar bland de tillfälliga nyheterna.

Först ut i släppet den 22 april har vi två kraftfulla bocköl, varav det ena även var med vid den här tiden förra året. Det handlar om Bergbock Hell från mångfaldigt prisbelönta Klosterbrauerei Andechs i Oberbayern. Här har vi alltså ett ljust bocköl, som bjuder på det mesta kan förväntas av stilen. I doften återfinns malt, bröd och gräs, som även återkommer i smaken. Detta kompletteras med en trevlig honungssötma och ett litet humlesting på slutet. Bakom den ljusa färgen döljer sig en kraftfull kropp, som fyller munnen och balanserar alkoholhaltens sköna värme. En höjdare helt enkelt!

Fakta Andech Bergbock Hell
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt:  6,9 %
Stamvörtstyrka: 16,9 %
Beska: 19,4 IBU
Producent: Klosterbrauerei Andechs
Leverantör: Cask Sweden AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 26,90 kr (53,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Det har gått ungefär ett år sedan vi kunde köpa Andechsers Bergbock på systemet senast (foto: Olutkellari).

Det andra bockölet i nyhetssläppet gör debut på Systembolaget. Pfungstädter Maibock är även det ett ljust öl, som till råga på allt har samma alkoholhalt som Andechsers variant. Detta öl är dock inte gjort i Bayern, utan i Hessen i den mittersta delen av västra Tyskland. Högst sannolikt påverkar detta också kropp och smak, som är betydligt tunnare och mer pilsnerlik. I doften hittar vi halm, malt och honung. Alkoholen döljs på ett bra sätt i smaken och istället framträder här toner av karamell, söt fruktighet och malt. Ett mer lättdrucket alternativ för varma vårdagar.

Fakta Pfungstädter Maibock
Stil: Ljus bocköl
Producent: Pfungstädter Brauerei
Leverantör: Concealed Wines AB
Alkoholhalt: 6,9 %
Beska: 33 IBU
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Pfungstädters Maibock är lite mer pilsnerlik än sin bayerska motsvarighet (foto: Systembolaget).

Till sist handlar det om ”Nordens champagne”, som Napoleon lär ha kallat den säregna stilen berliner weisse. Det nu aktuella ölet är Brlos variant av den tyska huvudstadens specialitet och har tidigare gått att hitta i Systembolagets beställningssortiment. Vi talar alltså om ett ofiltrerat, syrligt veteöl. Syrligheten kommer sig av att jäsningen görs med en kombination av jäst och laktobaciller, som finns på kornmaltens skal. I doften återfinns övermogen frukt, citrus och vete. Smaken domineras av en porlande syrlighet, men även här återkommer vete och citrus. För den som inte provat denna speciella stil är detta ett bra tillfälle. (Läs mer om ölstilen här.)

Fakta Brlo Berliner Weisse
Stil: Berliner weisse
Producent: Brlo Braukunst Berlin
Leverantör: Cask Sweden AB
Alkoholhalt: 4 %
Beska: 5 IBU
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 22,90 kr (69,39 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 7 000 st.

Brlos Berliner Weisse är en trevlig representant för en säregen ölstil (foto: Brlo Braukunst).

Det tyska ölets dag – Tag des deutschen Bieres – firas för övrigt den 23 april eftersom det var på detta datum år 1516 som den tyska (egentligen bayerska) renhetslagen (Reinheitsgebot) instiftades i Ingolstadt.