När Systembolaget den 19 oktober åter släpper nyheter i det tillfälliga sortimentet kan vi Tysklandsvänner se fram emot två nya bekantskaper. Den ena kommer från en uppstickare i München och den andra från ett klassiskt bryggeri i Düsseldorf.

Först ut är ett säsongsbetonat öl i form av en märzen från Giesinger Bräu i München. Detta är första gången som ett öl från Giesinger hittar till systemhyllorna. Här handlar det om ett typiskt oktoberöl bryggt enligt ett gammalt recept. Mörkare maltsorter ger ölet dess speciella karaktär, med kryddig doft av knäckebröd, nötter och halm. I smaken återfinns dessutom citrus, karamell och rostade toner. En öl med mycket kropp, som passar bra till höstens rustika maträtter.

Giesingers Märzen blir det första ölet från Münchenbryggeriet att hitta till Systembolaget (foto: bierhandwerk.de).

Giesinger Bräu grundades i München 2006 med målet att brygga typiska Münchenöl och andra specialiteter med traditionella bryggmetoder och lokala råvaror. 2019 fick bryggeriet tillstånd att borra en egen brunn inom Münchens stadsgräns, vilket ger det möjlighet att använda den skyddade beteckningen ”äkta Münchenbryggeri”. Det gör även att Giesinger i framtiden kan få sälja sin öl på Viktualienmarkt, under Münchens Stadtgründungsfest och till och med Oktoberfest. Mellan 2006 och 2017 ökade bryggeriet från Obergiesing sin bryggkapacitet från 150 hektoliter per år till 11 700 hektoliter.

Fakta Giesinger Märzen
Stil: Märzen
Producent: Giesinger Bräu
Leverantör: Verissima AB
Alkoholhalt: 5,7 %
Stamvörtstyrka:  %
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 20 000 st.

Det andra ölet i tisdagens släpp kommer från ett bryggeri som vi lärt känna väl vid det här laget. Uerige Sticke från Uerige Obergärige Hausbrauerei i Düsseldorf är lillebror till Doppelsticke, som vi senaste hittade på Systembolaget i augusti i år. I Düsseldorf serveras Sticke endast två gånger om året: i januari och oktober. Ölet bryggs med mer malt och humle och är därmed fylligare än Ueriges klassiska Alt, som vi också träffade på under sensommaren. Den mörkbruna Sticke har bränd malt i doft och smak, liksom karamell, bröd och viss kryddighet. Det hela avslutas med en behaglig beska. Namnet kommer för övrigt från det dialektala ordet för att viska (stickum), eftersom öldrickarna i smyg ska ha pratat om att bryggaren nog varit lite väl generös med råvarorna.

Uerige Sticke blir nästa öl från Düsseldorf att nå systemhyllorna (foto: biertraum.de).

Uerige Hausbrauerei med tillhörande restaurang har anor från 1600-talet och har gått under flera olika namn. Dagens namn uppkom 1862 när bryggeriet togs över av Wilhelm Cürten. Han hade ett hetsigt temperament och fick därför öknamnet ”Uerig”, ett lokalt dialektord för ”dåligt humör”. Sedan 1976 drivs Uerige av den gamla bryggarfamiljen Schnitzler från Düsseldorf.

Fakta Uerige Sticke
Stil: Altbier
Producent: Uerige Obergärige Hausbrauerei
Leverantör: AB Wicked Wine Sweden
Alkoholhalt: 6,0 %
Förpackning: Flaska, 33 cl
Pris: 41,90 kr (126,97 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 3 800 st.