I måndags meddelade krögarfamiljen Heide att man inte längre kommer att sköta serveringen i det klassiska Oktoberfesttältet Bräurosl. Coronakrisen och årets inställda festival gör att osäkerheten kring ekonomin blir för stor.

Året var 1936 när Georg Heide tog över driften av det stora Oktoberfesttältet Bräurosl. Sedan dess har det drivits av samma familj i fyra generationer. Men nu är det slut. Årets inställda Oktoberfest och pågående coronakris gör framtiden och de ekonomiska kalkylerna allt för osäkra. Under en presskonferens meddelade familjen att man därför beslutat sig för att lämna Oktoberfest och enbart fokusera på sin restaurang Heide Volm, som är inrymd i tågstationen i Münchenförorten Planegg.

Det klassiska Oktoberfesttältet Bräurosl får ny krögare nästa år (foto: Imago).

Beslutet att säga upp kontraktet för Bräurosl har fattats i samförstånd med det Paulanerägda bryggeriet Hacker-Pschorr, som äger festtältet och som nu får leta efter en ny krögare. När coronapandemin slog till hade förberedelserna för årets Oktoberfest kommit en bra bit på väg. Bräurosl skulle flytta in i ett helt nytt festtält, till vilket grunden lades på festplatsen Theresienwiese redan i april. Ett nytt tält innebär dock extra arbete för krögaren, som bland annat måste beställa nya matchande kläder till serveringspersonalen, ny köksutrustning och nya bordsdukar. De flesta beställningar kunde dock stoppas när beskedet kom om att årets festival ställts in.

Att en krögare frivilligt lämnar Oktoberfest är ovanligt; senast det hände ett av de stora tälten var 2002 med Paulaners tält Winzerer Fähndl. När familjen Heide nu lämnar Bräurosl blir det en plats ledig bland de stora festtälten. Bland de främsta kandidaterna att ta över finns Lorenz Stiftl, som i dag sköter restaurangen Zum Spöckmeier i centrala München och som är en av Paulanerägda Hacker-Pschorrs viktigaste samarbetspartner. Stiftl har hittills haft kontrakt för ett av de mindre festtälten under Oktoberfest.