Vid årsskiftet avslutar Donisl-krögaren Karl-Heinz Reindl sitt hyresavtal med Hacker-Pschorr. Det innebär att Münchens äldsta restaurang går en oviss framtid till mötes.

I över 300 år har det serverats mat och dryck på Donisl vid Marienplatz i centrala München. Men vid årsskiftet kan det vara slut. Den nuvarande krögaren Karl-Heinz Reindl har sagt upp sitt avtal med Paulanerägda bryggeriet Hacker-Pschorr, som äger fastigheten. Även om han fortfarande känner starkt för verksamheten, har coronakrisens följder med nedstängning av samhället, uteblivna turister och tvånget att hålla gästerna åtskilda, lett till att han inte längre orkar driva restaurangen vidare. Reindl har drivit Donisl sedan 2015 och avslutar nu sitt kontrakt i förtid.

I över 300 år har Münchenborna ätit och druckit på Donisl (foto: Alessandra Schellnegger).

Hos Hacker-Pschorr beklagar man givetvis att avtalet avslutas för tidigt, men respekterar ändå beslutet. Bryggeriets vd Andreas Steinfatt uppger också att avsikten är att driva verksamheten vidare med en ny krögare. Eftersom Hacker-Pschorr i somras även tappade krögarfamiljen som drivit deras Oktoberfesttält Bräurosl, står man nu inför utmaningen att hitta nya hyresgäster till två ganska stora verksamheter. Till muenchen.de säger dock Andreas Steinfatt att han hoppas att det går att hitta någon som kan ta sig an båda de klassiska serveringsställena.

Beskedet om Donisl är inte den enda motgången under året för matställen med kopplingar till Paulanerkoncernen. I maj kom även beskedet att klassiska Paulaner im Tal stänger på grund av pengabrist.