Den tyska livsmedelskoncernen Oetker Gruppe verkar vara på väg att delas upp mellan två stridande falanger i ägarfamiljen. Bland de företag som påverkas finns bryggerikoncernen Radeberger Gruppe.

Alltmer tyder på att livsmedelskoncernen Oetker Gruppe är på väg att delas upp inom ägarfamiljen. Det rapporterar flera tyska medier i dagarna, bland andra Manager Magazin, Lebensmittelzeitung och Inside Beer. Striden inom Oetkerfamiljen är en sedan länge pågående följetong. På ena sidan står fem äldre halvsyskon från familjeöverhuvudet Rudolf-August Oetkers två första äktenskap och på den andra står tre yngre halvsyskon från det tredje äktenskapet. Det är också de senare som vill ha mer inflytande över företaget.

Den stora livsmedelskoncernen Oetker Gruppe ser ut att delas mellan två stridande grupper inom ägarfamiljen (foto: Oetker Gruppe).

Enligt mediernas uppgifter har familjemedlemmarna redan kommit överens om en uppdelning av koncernen, som förra året hade intäkter på 7,4 miljarder euro och cirka 34 000 anställda. Den ena halvan av familjen kommer att få dryckesdelen av koncernen, inklusive Radeberger Gruppe och e-handelstjänsten Flaschenpost, som köptes i november 2020 för en miljard euro. Den andra familjehalvan får i sin tur matvarudelen, med tillverkning av bland annat fryst pizza, bakpulver, bakmixer, tårtdekorationer, yoghurt och flingor.

I mars 2019 avgick den då 75-årige styrelseordföranden August Oetker från sin post efter en närmast livslång tjänstgöring i bolaget. Han ersattes av Rudolf Louis Schweizer, som är sonson till Rudolf-August Oetker och som länge har suttit i koncernstyrelsen. Rudolf-August Oetker avled 2007 vid 90 års ålder. Det var på hans initiativ som Oetkerkoncernen breddade sin verksamhet för att på så sätt sprida riskerna. Oetker Gruppe bildades 1891 av August Oetker den äldre och har sitt säte i Bielefeld.