De tyska hantverkspionjärerna Crew Republic brygger en tysk version av Iron Maiden-ölet Trooper. Lagom till starten på det ikoniska rockbandets Europaturné i maj släpps Trooper Progressive Lager i Tyskland.

Iron Maidens serie med Trooper-öl har inspirerats av låten “The Trooper” från 1983. Sedan 2013 har olika varianter bryggts av hantverksbryggerier som brittiska Robinsons, australiska Nomad, brasilianska Bodebrown och – inte minst – svenska Nils Oscar. Nu har turen alltså kommit till tyska Crew Republic, som gjort sig kända som ett högklassigt hantverksbryggeri som närmast är besatta av kvalitet. 2020 utsågs bryggeriets Drunken Sailor till världens bästa IPA vid World Beer Awards. Bryggeriets rykte har inte heller gått förbi Iron Maidens frontman Bruce Dickinson, som gav Münchenbryggarna uppgiften att brygga en unik lager.

Crew Republics version av Trooper släpps i Tyskland i mitten av maj (foto: Crew Republic).

Med Trooper Progressive Lager har Crew Republic också skapat något som man menar inte kan uppfattas som en vanlig lager. Ölet är bryggt enligt den tyska renhetslagen och har en alkoholhalt på fem procent. I doft och smak förenas en accentuerad beska med en intensiv humlekaraktär och lätta citrustoner. På etiketten ses Iron Maidens ikoniska maskot Eddie hålla i Crew Republics logotyp likt en handgranat. Ölet kommer att börja säljas på burk i fyrapack över hela Tyskland i mitten av maj samt på flaska på Crew Republics hemsida.

Iron Maidens frontman Bruce Dickinson har varit med att ta fram Trooper-ölen (foto: Crew Republic).

Crew Republic startades som ett hemmaprojekt av Mario Hanel och Timm Schnigula 2011. Därefter bryggde man sina öl på licens hos Hohentanner Schlossbrauerei, som ligger cirka 85 kilometer nordost om München. Det gjorde man fram till dess att humleföretaget Barth-Haas Group förvärvade en minoritetspost och hjälpte till att finansiera ett eget bryggeri i Münchenförorten Unterschleissheim, där man haft sin hemvist sedan 2015. Hösten 2019 gick AB Inbev in som minoritetsägare i Crew Republic, ett samarbete som dock upphörde i januari 2022 då istället Bitburger Braugruppe köpte in sig i bryggeriet.

Källa: About Drinks