Vi har redan kunnat få tag i några fina tyska bocköl i Systembolagets tillfälliga sortiment under våren. Den 13 maj kommer nästa chans då det släpps ytterligare två maibockar varav en var med redan förra året.

Det är nästa prick ett år sedan vi senast kunde köpa Wieninger Maibock från Privatbrauerei M.C. Wieninger i Teisendorf. Fredagen den 13 maj får vi åter chansen att lägga vantarna på detta ljusa bocköl, som vid upphällning bildar ett ordentligt skum och bubblande kolsyra. I doften finns malt, knäckebröd, kryddor och ett litet alkoholsting som kittlar näsan. Alkoholen gör sig även påmind i smaken, som också repriserar malt- och brödaromerna från doften tillsammans med lite fruktighet. En viss honungssötma ger sig också till känna och dröjer kvar in i eftersmaken.

Wieningers Maibock kommer tillbaka till Systembolaget den 13 maj (foto: Niclas Samuelsson).

Redan runt år 1600 finns det ett bryggeri i Teisendorf, som ligger mellan sjön Chiemsee och orten Berchtesgaden i Bayern. 1666 tas bryggeriet över av regionens ärkebiskop. Efter att ha blivit avkristnat 1813 köps det av Philipp Wieninger, som blir den första i familjen att äga bryggeriet. Namnet kommer dock från hans son Max Christian. Senare köper Philipp även klosterbryggeriet i Höglwörth. Familjen Wieninger äger i dag även en rad restauranger i regionen. Bryggeriets produktion ligger på cirka 100 000 hektoliter per år och sker under överseende av bryggmästare Bernhard Löw.

Fakta Wieninger Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 7,1 %
Producent: Privatbrauerei M.C. Wieninger
Leverantör: Solera Spirits and Beers AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 50 000 st.

Det andra ölet kommer från Brauerei Zoller-Hof,som vi tidigare främst lärt känna igenom deras till hösten återkommande Festbier. Men nu är det alltså, årstiden till ära, deras Maibock som är på tapeten. Även här pratar om vi ett ljust bocköl, men med aningen lägre alkoholhalt än Wieningers variant. Zoller-Hofs Maibock lever i stora drag upp till stilen, med doft av malt, ljust bröd, kryddor och citrus. Detta återkommer även i smaken, tillsammans med aprikos och toner av mörkt bröd.

Zoller-Hofs Maibock blir en ny bekantskap för många svenska öldrickare (foto: Amka Vinimport).

Brauerei Zoller-Hof i Sigmaringen, Baden-Württemberg, grundades 1845 av Carl Fidelis Graf. Tack vare sitt läge kunde bryggeriet etablera goda kontakter med furstehuset Hohenzollern, vilket antyds i namnet. I dag ägs bryggeriet av Claudia Sieben, sjätte generationens bryggare i samma familj. De 45 anställda brygger numera inte bara öl till den tyska marknaden, utan även till andra europeiska länder samt Ryssland och Kina.

Fakta Zoller-Hof Maibock
Stil: Ljus bocköl
Alkoholhalt: 6,5 %
Producent: Brauerei Zoller-Hof
Leverantör: Amka Vinimport AB
Förpackning: Flaska, 50 cl
Pris: 28,90 kr (57,80 kr/l)
Antal flaskor i släppet: 32 000 st.

I Tyskland bryggs maibock för att välkomna våren. Maibock är något ljusare än andra bocköl och bryggs i regel med aningen mer humle. Precis som andra bocköl har maibockar en stamvörtstyrka på minst sexton procent. Namnet bocköl lär för övrigt vara en förvanskning av Ainpöckische Bier (Öl från Einbeck), som när det kom till Bayern uttalades Oanpock som senare blev Bockbier.

Fotnot: Till det tillfälliga nyhetssläppet den 22 april tog Systembolaget in de tyska bockölen Andechser Bergbock Hell och Pfungstädter Maibock. Läs mer här.