Efter två inställda festivaler är det i höst åter dags för Oktoberfest i München. När den stora folkfesten återkommer är det med ett nytt grafiskt utseende.

Oktoberfests nya logga presenterades av festgeneralen Clemens Baumgärtner under en presskonferens förra veckan. I blickfånget finns ett snirkligt ”O”, som för tankarna till den frakturstil som en gång användes i Bayern. Det är skrivet med ett speciellt framtaget typsnitt, som passande nog fått namnet Wiesn. Den nya loggan med sina varierande bakgrunder har tagits fram av reklambyrån Red och kommer från och med nu att synas på souvenirer och i olika former av marknadsföringssammanhang.

Oktoberfests nya logga är utformad som ett snirkligt ”O” och kommer att pryda allt från souvenirer till marknadsföringsmaterial (foto: Referat für Arbeit und Wirtschaft).

Planer på att ändra varumärket har funnits ända sedan staden München fick tillåtelse att skydda namnet Oktoberfest för två år sedan. Tanken med den nya designen är att den ska vara enhetlig och ge ett modernt intryck. Att man valde just ett ”O” i loggan beror inte bara på att det är första bokstaven i Oktoberfest, utan också för att det är en symbol som även förstås internationellt, som har stor igenkänningsfaktor och är en passande symbol för hela folkfesten, skriver muenchen.de.

Den nya logotypen kan återges med diverse färgglada bakgrunder (foto: Referat für Arbeit und Wirtschaft).

Oktoberfest har sitt ursprung i bröllopet mellan Bayerns kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. Årets festival äger rum mellan den 17 september och 3 oktober och blir den 87:e i ordningen.