Staden München bötfäller krögaren Peter Reichert för kontraktsbrott kopplat till bristande hygien i festtältet Bräurosl under årets Oktoberfest. Några påföljder för ett slagsmål som sägs finnas på film blir det dock inte för tillfället.

Festtältet Bräurosl fick ta emot mycket kritik under årets Oktoberfest. Besökarna var bland annat missnöjda med att det bara spelades traditionell bayersk blåsmusik, vilket man inte tyckte höjde feststämningen. Vad värre var så fanns det även problem med hygienen vid hanteringen av den mat som serverades. Dessutom cirkulerar det en film där krögaren Peter Reichert sägs vara i slagsmål med en ordningsvakt. Det sistnämnda måste dock utredas vidare och kommer i dagsläget inte att leda till några påföljder, enligt Süddeutsche Zeitung.

Peter Reichert tog över som krögare för festtältet Bräurosl vid årsskiftet (foto: Hacker-Pschorr).

För de hygienbrister som upptäckts vid rutinkontroller får dock Reichert böter för kontraktsbrott av staden München, som arrangerar Oktoberfest. Från arrangörens sida menar man att de regler som sätts upp inte är rekommendationer utan krav och att man genom att bötfälla krögaren vill sända en signal till andra krögare. Bristande hygien har varit ett problem vid tidigare folkfester och ytterligare ett fall från årets festival har inrapporterats. Både 2018 och 2019 kom det in två anmälningar och mellan 2011 och 2016 rapporterades totalt sex fall av hygienproblem. Hur stora böter som kommer att utdelas till Bräurosl är ännu inte klart, utan kommer att bestämmas senast i december.

Arrangörsstaden München har avtal med såväl krögaren som det bryggeri som äger festtältet. Bräurosl ägs av Paulaner Brauerei, som varje år måste utse och rekommendera en krögare för verksamheten. Peter Reichelt tog över som krögare för Bräurosl så sent som vid årsskiftet. I dagsläget vill Paulaner dock inte uppge om man kommer stå kvar vid Reichert och rekommendera honom som krögare även till nästa Oktoberfest. Peter Reicher själv har ännu inte kommenterat processerna mot honom.